Befagyasztott orosz vagyonnal segítik a G7-ek Ukrajnát az oroszok elleni háborúban

A Kreml “rendkívül fájdalmas” megtorlással fenyegetőzik, Biden és Zelenszkij tíz évre szóló biztonsági megállapodást írtak alá.

Mi történt? A G7 megállapodott abban, hogy a befagyasztott orosz vagyonok felhasználásával 50 milliárd dolláros kölcsönnel segítik Ukrajnát a megszálló orosz erők elleni harcban – írja a BBC.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy ez újabb emlékeztető Oroszországnak arról, hogy “nem hátrálunk meg”. Moszkva erre “rendkívül fájdalmas” megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött.

Kontextus. A G7-ek, vagyis Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok az EU-val együtt összesen 325 milliárd dollár értékű vagyont zároltak, miután Oroszország 2022-ben megtámadta Ukrajnát. A nemzetközi jog értelmében az országok nem sajátíthatják ki ezeket az eszközöket és nem adhatják át Ukrajnának. Viszont ezek évente körülbelül három milliárd dollár kamatot termelnek, amit az Ukránok által a nemzetközi piacokon felvett 50 milliárd dolláros hitel éves kamatainak a fizetésére fordítják.

Miért fontos? Az olaszországi G7 csúcson Biden és Zelenszkij ukrán elnök 10 évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást kötöttek, melyben megállapodtak arról, hogy az Egyesült Államok technikai és képzési segítséget nyújt Ukrajnának, de ez nem kötelezi arra Washingtont, hogy csapatokat küldjenek.

Zelenszkij szerint ez Ukrajna 1991-es függetlensége óta a legfontosabb megállapodás, Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig mindent megváltoztatónak nevezte. Néhány órával a határozat bejelentése előtt Maria Zakharova, az orosz külügy szóvivője arra figyelmeztetett, hogy az egyezség megkötését “rendkívül fájdalmas” megtorló intézkedések fogják követni.

The post Befagyasztott orosz vagyonnal segítik a G7-ek Ukrajnát az oroszok elleni háborúban appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed