Berlin további 19 millió euróval támogatja Gáza humanitárius segélyezését

Németország további 19 millió euróval (7,5 milliárd forinttal) támogatja a Gázai övezet humanitárius segélyezését – jelentette be kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter Izraelben.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) és az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) életveszélyes körülmények között „visz lisztet és rizst az éhező családoknak, mivel a gázai övezeti gyerekeknek a mégoly kis étkezés is létfontosságú”. Mint mondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által leszállított minden egyes doboz orvosi ellátmány segít az ottani lerombolt kórházaknak újból biztosítani a minimális egészségügyi ellátást.

A német zöldpárti politikus egyben felszólította a Hamászt, hogy fogadja el Joe Biden amerikai elnök tűzszünetre vonatkozó tervét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a terv egy izraeli javaslaton alapul és az egyetlen valódi kiutat jelenti a háború zsákutcájából, a túszok kiszabadítására és egy humanitárius tűzszünetre. „A Hamász kezében a döntés arról, hogy ezáltal enyhítse az emberek szenvedését a Gázai övezetben” – tette hozzá.

Baerbock izraeli hivatali partnerével, Jiszráel Kaccal folytatott megbeszélése során ugyanakkor élesen bírálta a telepesek okozta erőszakot Ciszjordániában. „Az izraeli kormánykoalíció egyes részei uszítanak és agresszív telepespolitikájukkal veszélyeztetik hosszútávon Izrael biztonsági érdekeit” – ecsetelte a német politikus, aki egyben kifogásolta a palesztinok fogvatartási körülményeit az izraeli börtönökben. Úgy fogalmazott, hogy mindez nem passzol Izrael demokrácia és jogállamiság iránti igényeihez.

A német tárcavezető Izraelből Libanonba utazott tovább, ahol az Irán támogatását élvező Hezbollah és Izrael elmérgesedő konfliktusa kerül terítékre. Baerbock egyebek között Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnökkel és Abdallah Bouhabib külügyminiszterrel is tárgyal. A hétfőn este Tel-Aviv közelében tartott Herclija biztonsági konferencián Baerbock a libanoni síita milícia teljes és hitelesített visszavonulását követelte a két ország határáról. „Az akaratlan eszkaláció és egy teljes körű háború kockázata napról-napra nő. Rendkívüli körültekintésre van szükség” – tette hozzá.

(MTI)

The post Berlin további 19 millió euróval támogatja Gáza humanitárius segélyezését first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed