Bronzkori leleteket talált az amatőr fémdetektoros

Előbb eltévedt, majd különleges bronzkori leletekre bukkant egy amatőr fémdetektoros egy angliai fémkeresős találkozón – számol be a The Guardian. A 60 éves John Belgrove elszakadt a detektorosok csoportjától, és magasabbra ment, hogy megpróbálja kiszúrni őket, amikor élete felfedezését tette.

Miután készüléke jelzett, ásni kezdett, majd egy, a középső bronzkorból származó kardot talált. A 61 centiméter hosszú fegyvert szándékosan három darabra törték, és elásták. Noha a markolatot bronzból készítették, szokatlan módon úgy formálták, hogy fára hasonlítson, korábban csak két hasonló lelet került elő Nagy-Britanniában.

A kard mellett egy fejszefejet, valamint egy díszes karperecet is megtalált. A Dorseti Múzeum és Művészeti Galéria 17 ezer fontot gyűjtött össze a tárgyak megvásárlására, a bevételt Belgrove és az érintett földtulajdonos között osztották meg.

A nyugdíjas Belgrove 2020-ban a dorseti Stalbridge faluban bukkant a tárgyakra. A férfi egy csoporttal, engedéllyel kutatott a helyszínen.

Miután jelzett a készüléke, először azt hitte, hogy régi konzervdobozzal vagy valami hasonló tárggyal van dolga. „Körülbelül nyolc centivel lejjebb ástam, és egy furcsa alakú tárgyat találtam, ami agyagba volt burkolva. Akkor még nem tudtam, hogy mi az, de kiderült, hogy egy kard tömör markolata, egy kivételes darab” – elevenítette fel.

Belgrove akkor jött rá, hogy bronzkori leletekkel van dolga, amikor a balta is előkerült. A szakemberek szerint a tárgyakat rituálisan helyezték el a földbe.

Elizabeth Selby, a Dorseti Múzeum gyűjteményi igazgatója szerint a kard markolata miatt igazi ritkaság. „A karperec díszítése is meglehetősen szokatlan” – tette hozzá. Mint kiemelte, a leletek arról árulkodnak, hogy a római inváziót megelőző évszázadokban az emberek miként utaztak, illetve léptek interakcióba másokkal.

The post Bronzkori leleteket talált az amatőr fémdetektoros first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed