Brutálisat megy a tajvani chipgyártó: ezermilliárd dollár fölött a cégérték

A vállalat részvényárfolyama ebben az évben 80 százalékot nőtt, szemben a tajvani tőzsde 35 százalékos emelkedésével.

Mi történt? Jelentős áttörés a tajvani gazdaságnak, hogy a TSMC a világ legnagyobb, megrendelésre dolgozó félvezetőgyártója, a jó második féléves eredménnyel és ezermilliárd fölötti cégértékkel pedig bebetonozta a helyét Ázsia legértékesebb vállalataként. A vállalat részvényárfolyama ebben az évben 80 százalékot nőtt, szemben a tajvani tőzsde 35 százalékos emelkedésével – írja a Reuters.

Milyen cég ez? A TSMC az egyik legfontosabb beszállítója az Apple-nek és az amerikai Nvidia chipgyártónak, amelynek cégértéke szintén az MI-őrület miatt az egekbe lőtt ki, és júniusban átmenetileg – a Microsoftot megelőzve – a világ legértékesebb vállalata volt 3000 milliárd dollár feletti értékeléssel. Az Nvidia történelmi meneteléséről itt írtunk, a rohamtempónak pedig minden bizonnyal részese a TSMC is, hiszen magát a chipet szinte kizárólag a tajvani cég gyártja.

Mire lehet tehát számítani? Az elemzők szerint a TSMC termékei iránti kereslet nem fog csökkenni, és a vállalat 2025-ben tovább növelheti bevételét és piaci pozícióját.

The post Brutálisat megy a tajvani chipgyártó: ezermilliárd dollár fölött a cégérték appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed