Bulgária is lehagyott minket egy fontos mérőszámban

Frissítette a 2023-as GDP és fogyasztási adatait az Eurostat, amiből kiderül, hogy Magyarországot végül Bulgária is megelőzte egy főre jutó fogyasztásban – írja a Portfolio.

Mi történt? Az Európai Unió statisztikai hivatalának kimutatás szerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag hetven százaléka volt 2023-ban, ezzel az utolsó helyre csúsztunk a rangsorban, miután a bolgárok 73%-ra másztak fel.

Miért fontos? Az egy főre jutó fogyasztás egy nagyon fontos mérőszáma az életszínvonalnak. Noha hosszú távon az látszik, hogy az EU-hoz 20 illetve 17 éve csatlakozott régió egyértleműen felzárkózott ezen a téren az unió átlagához, Szlovénia és Csehország mellett Magyarországon látható a legkisebb előrelépés.

Magyarország és Bulgária 2022-ben még nagyon közel volt egymáshoz, de míg a bolgár lakossági fogyasztás nőtt, addig a magyar csökkent.

Mit jelent ez? Ha a fogyasztási mutatókat összevetjük a GDP/fő adatokkal, az látszik, hogy a régión belül a magyar háztartásoknak magas a megtakarítási szintje, illetve a megtermelt jövedelemnek igen nagy részét fordítjuk fogyasztás helyett beruházásra.

The post Bulgária is lehagyott minket egy fontos mérőszámban appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed