Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak

A Toruńi Nicolaus Copernicus Egyetem kutatói egy, a törökországi partoknál nyugvó hajóroncsot vizsgáltak – számol be a Heritage Daily. A járműből mára csak a rakomány maradt fenn, szerkezeti maradványokat, fadarabokat vagy horgonyokat egyelőre nem találtak.

A bronzkori hajón bronzgyártáshoz használt rézrudak utaztak, a jelek alapján a jármű az Antalyai-öbölből haladt a nyílt tenger irányába. A hajó valószínűleg szikláknak ütközött, és gyorsan elsüllyedt, majd a mélyben lecsúszott egy víz alatti lejtőn, ezért rakománya szétszóródott.

A rudak egy része 35 méteres mélységben, míg más darabok 50 méterrel a felszín alatt feküdtek. A búvárrégészek szerint a rakomány nagyobb része valószínűleg sokkal nagyobb mélységben található. Eddig 30 rudat, valamint bronzedények töredékeit fedezték fel.

Hogy az ókori hajó konkrét maradványai miért nem konzerválódtak, az a helyi körülményeknek tudható be. A Földközi-tengerben minden olyan fából készült tárgyat felfal a Teredo navalis nevű kagylófaj, amelyet nem fed be üledék. A hajó a becslések alapján időszámítás előtt 1500 körül süllyedhetett el, ezzel a legrégebbi olyan ismert hajó lehet, amellyel rézrudakat szállítottak.

The post Csak a rakománya maradt fenn a több ezer éves hajónak first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed