Csányi csinált egy bankot – de kinek?

100 ezer forintból 23 millió – ennyit hozott az OTP harminc év alatt. Ajánló az áprilisi Forbesból.

A Pénzgyár és igazgatója címmel 15 oldalas címlapsztoriban foglalkozunk az OTP rendszerváltás utáni történetével. Nem velük, róluk beszélgettünk, háttérbeszélgetések, elemzések, mítoszok és a valóság – összeállt a kép.

Mire voltunk kíváncsiak? Arra, hogy miként lett egy eredendően 1949-ben alapított állami mamuthivatalból 12 országban jelen lévő modern bank. Hogy ugrották meg a digitális átállást, mikor és milyen ambíciókkal kezdték meg húsz éve a nemzetközi terjeszkedést, milyen lépések kellettek ahhoz, hogy a mai OTP a tőzsde legértékesebb vállalata legyen, és hogy csoportszinten ma 1000 milliárd forintos nyereséget termeljen. Arra is kíváncsiak voltunk, kik az elnök legfontosabb emberei, miben áll Csányi híres káderpolitikája, kinek, mikor, miben volt igazán fontos szerepe az elmúlt évtizedekben.

Mire jutottunk? Az OTP sorsa lényegében már a 90-es években eldőlt, akkor, amikor a privatizáció – az állam több lépcsőben való kivonulása a bankból – pontosan úgy történt, ahogy azt Csányi Sándor eltervezte. Vadkapitalista időkben végrehajtott furfangos húzások, jól időzített döntések és kulcsemberek tologatása is kellett ahhoz, hogy az elnök hatalma és pozíciója azóta is megingathatatlan legyen: Csányi 32 éve elnök-vezérigazgató, csak rajta múlik, meddig marad a bank élén.

Egy fontos idézet

„Igen, csinált magának egy bankot, de jó bankot csinált, és ezzel a magyar gazdaság és sok millió kisrészvényes is jól járt.”

Egy nagy szám: 100 ezer forintból 23,4 millió

Kiszámoltuk, mennyi pénze van annak, aki az 1995-ös IPO-nál megvette a részvényt, azóta is ücsörög rajta, sőt, az eddigi 22 osztalékfizetéskor a mindenkori árfolyamon további OTP-részvényeket vett. Potom 234-szeresére növelte így befektetése értékét, miközben az infláció ez idő alatt nyolcszoros volt, a BUX-kosárba fektetve 44-szeresére lehetett növelni a befektetést, a lakáspiac meg (ha megszakítás nélkül kiadtuk az ingatlant) 21-szerest hozott.

Az áprilisi Forbes április 10-étől kapható. Lapozz bele a magazinba.

The post Csányi csinált egy bankot – de kinek? appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed