A csípős paprika hatását torokfájás esetén régóta vitatják, de sokan esküsznek rá, mint gyors, természetes enyhítőre.
Miért gondolják sokan, hogy segít?
A kapszaicin egy olyan vegyület, amely a csípős paprika erős ízéért és hatásáért felelős. Kutatások alapján ez a hatóanyag képes blokkolni a fájdalomérzetért felelős receptorokat, amivel átmenetileg csökkentheti a torokfájás okozta kellemetlen érzést. Ezért van az, hogy sokan csípős paprikát tartalmazó étrend-kiegészítőket használnak, és bizonyos népi gyógyászatokban is javasolják torokfájás esetén. A kapszaicin emellett serkentheti a nyáltermelést, ami segíthet nedvesen tartani a torkot, és segít enyhíteni a száraz torok érzését.
Miért nem igazán ajánlott?
Az érzéstelenítő hatása átmeneti, így a kaparó, fájó érzés egy darabig megszűnik, a gyulladás viszont továbbra is fennmarad, a fájdalom pedig hamar visszatér.
Az érzékeny nyálkahártyájú emberek számára a csípős ételek ráadásul tovább irritálhatják a torkot. Fokozottan ügyelni kell, hogy ne legyen túl magas az elfogyasztott csípős paprika mennyisége, mivel a túlzásba vitt kapszaicin esetleg égő érzést, irritációt okozhat.
The post Csípős paprika torokfájásra: hasznos vagy ártalmas? first appeared on Sokszínű vidék.