Csökkentik az elhízás kockázatait és javítják a beszédkészséget idős személyeknél – antociánok

Az antociánok nagyon sokat segíthetnek, ha éppen fogyókúrázunk, illetve a későbbiekben az ideális testsúly megőrzésében is számíthatunk ezekre a növényi vegyületekre. Az antociánoknak kiemelkedő a szerepük a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Milyen hatásuk van az antociánoknak? Remekül csökkentik a szervezetben a gyulladást, ezen kívül rákellenes és antimikrobiális hatással is rendelkeznek, és egyes kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy rendszeres fogyasztásukkal akár még a cukorbetegség is megelőzhetővé válhat.

Nagyon sokféle táplálék tartalmaz antociánokat, különösen a zöldségek és a gyümölcsök. Azonban még ezek között is vannak olyanok, amelyek jóval több antociánt tartalmaznak, mint a társaik. Ha antociánokban bővelkedő táplálékot szeretnénk fogyasztani, együnk sok hagymát, vörös szőlőt, ribizlit, áfonyát, szilvát vagy málnát.

Az antociánok nemcsak gyulladást csillapítanak, hanem az oxidatív stressz szintjét is csökkenteni tudják. Milyen betegségek kerülhetők el ezeknek a hatásoknak köszönhetően? Többek között a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-problémák vagy éppen a szemet érintő betegségek.

Ahogy idősödünk, úgy a szemünket is egyre több kár éri, pontosabban egyes behatások jóval intenzívebben hatnak, mint fiatalabb korunkban. Ezért is érdemes antociánokban bővelkedő táplálékokat rendszeresen fogyasztani, merthogy ezek a tápanyagok védelmet jelenthetnek a szem számára az UV-károsodásokkal szemben, de az olyan időskori szembetegségektől is megóvhatnak bennünket, mint amilyen a glaukóma vagy éppen a szürkehályog.

Az antociánok voltaképpen olyan bioflavonoidok, amelyek csökkentik a sejtkárosodások kialakulásának esélyét. Emellett nagyon hatékonyak a gyulladáscsökkentésben is, és biztosítani tudják a hormonális egyensúlyt is, valamint még a tápanyagok jobb felszívódását is megtámogatják.

Tanulmányok sora igazolja, hogy az antioxidánsokban és az antiociánokban gazdag táplálkozás megakadályozza a kognitív hanyatlás kialakulását. Éppen ezért idősebb korban is jól tesszük, ha antociánokban bővelkedő táplálékokat fogyasztunk, hiszen ezzel elősegítjük, hogy a későbbiekben ne legyenek memóriaproblémáink.

Mivel az antociánok pozitívan hatnak a szem egészségére is, így ha rendszeresen fogyasztjuk azokat, megakadályozhatók lesznek a különféle látásproblémák, és az éjszaki vakság is megelőzhetővé válik.

Az eddigi kutatási eredmények szerint az antociánok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, a koleszterinszintet és a gyulladást, ezáltal pedig minimalizálhatják a szívet érintő betegségek kockázatait.

A tanulmányok szerint az antociánok gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása javítja az agy működését, például az antociánokban gazdag cseresznyelé javította egy vizsgálat során az enyhe és közepes demenciában szenvedő 70 éves vagy annál idősebb emberek beszédét és memóriáját. Az antociánok ugyanis fokozták a vér áramlását, így segítettek aktiválni az agy azon területeit, amelyek szabályozzák a beszédet, a memóriát és a figyelmet. Az aszalt gyümölcsök, az áfonya és a cseresznye is tele vannak antociánokkal.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed