Napjainkban közel 500 millió embert érint globálisan a cukorbetegség, ez a szám pedig a következő két évtizedben elérheti a 700 milliót is. A diagnózis azt jelenti, hogy az étrend és a vércukorszint folyamatos monitorozása szükséges, nem mellesleg pedig súlyosabb egészségügyi szövődményekhez is vezethet, írja a Science Alert.
Egy új tanulmány szerint azonban, akik a feketét választják a tejcsokoládé helyett, jelentős mértékben csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A BMJ szaklapban megjelent kutatás szerint a massachusettsi Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola kutatói 111 654 ápolónő egészségi állapotáról és étkezési szokásairól készítettek tanulmányt, akik az 1970-es és 1980-as években vezették, milyen csokoládét fogyasztanak.
A 25 éves lekövetés után megállapították, hogy heti öt vagy több adag (az adag 30-60 grammot jelent) étcsokoládé elfogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, összehasonlítva azzal, aki egyáltalán nem, vagy csak ritkán eszik csokit. A felmérést megelőzően kizárták a rendkívül magas vagy alacsony kalóriabevitelű személyeket, és számos kulcsfontosságú életmód- és táplálkozási tényezőt is figyelembe vettek.
A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy az étcsokoládéban magas a flavanoid-tartalom – amely vegyület a gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálható. Ezekről úgy gondolják, hogy számos egészségügyi előnnyel járnak, korábban pedig összefüggésbe hozták a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésével is.
A kutatók ugyanakkor jelezték, hogy mielőtt egyik csokoládét a másikra cserélnénk a spájzban, érdemes hangsúlyozni, hogy az itt található adatok nem mutatnak közvetlen ok-okozati összefüggést. A szakértők szerint éppen ezért további randomizált, kontrollált vizsgálatokra van szükség az eredmények megismétléséhez és a mechanizmusok feltárásához.
The post Csokoládé segíthet a cukorbetegség megelőzésében? first appeared on 24.hu.