A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása alapvető az egészséges életmód fenntartásához, hiszen többségük harmonikus összetételű, és számos, a szervezet számára létfontosságú tápanyagot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásuk nemcsak élénkíti az anyagcserét, hanem friss, energikus közérzetet is biztosít.
A gyümölcsök igazi vitaminbombák, különösen C-vitaminban gazdagok, amely nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez és a szervezet ellenálló képességének erősítéséhez. A vitaminok kulcsszerepet játszanak az egészség megőrzésében, hiszen segítenek megelőzni a betegségeket és támogatják a test regenerálódását. Éppen ezért a téli hónapokban, amikor a szervezetnek extra támogatásra van szüksége, különösen ajánlott sok gyümölcsöt, például C-vitaminban bővelkedő déligyümölcsöket fogyasztani, írja az edenkert.hu.
Déligyümölcsök vitamintartalma
A déligyümölcsök – mint a narancs, mandarin, citrom, grapefruit, kivi, ananász, banán vagy mangó – rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért különösen értékesek a téli hónapokban, amikor kevesebb friss hazai gyümölcs áll rendelkezésre.
- A legismertebb közülük a C-vitamin, amely nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben. Ez a vitamin erősíti az immunrendszert, gyorsítja a sebgyógyulást, és segít a szervezetnek ellenállni a fertőzésekkel szemben.
- A B-vitaminok – főként B1, B2, B6 és folsav – több déligyümölcsben is jelen vannak, és fontos szerepet játszanak az idegrendszer működésében, valamint az energiatermelésben.
- A A-vitamin (vagy annak előanyaga, a béta-karotin) különösen a mangóban és a papayában található meg nagyobb mennyiségben, és elengedhetetlen a látás, a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez.
- Emellett a déligyümölcsök ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható: káliumot, magnéziumot, kalciumot és vasat is tartalmaznak, amelyek segítik a sejtek működését és a sav-bázis egyensúly fenntartását.
A déligyümölcsök közül több is bővelkedik C-vitaminban, de nem a narancs vagy a citrom tartalmazza a legtöbbet – bár ezek a legismertebbek. A kiviben körülbelül 90–100 mg C-vitamin található, egyetlen kivi fedezheti a napi szükségletet. Az ananász 50 mg, a narancs, mandarin, grapefruit pedig körülbelül 40–60 mg C-vitamint tartalmaz.
A legtöbb B-vitamint a banán tartalmazza a déligyümölcsök közül. Utána következik a mangó és a kivi, melyek szintén jelentős mennyiségben tartalmaznak folsavat és más B-vitaminokat.
A vitamintartalom fokozatosan csökken
A zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma a betakarítás után fokozatosan csökken, ezért a legértékesebbek akkor, amikor frissen, éretten kerülnek az asztalra. Házikerti termesztés esetén ez egybeesik a szüret idejével, így a növény a lehető legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza. Az egzotikus és déligyümölcsök esetében a helyzet még kedvezőtlenebb, hiszen ezeket gyakran a teljes érés előtt szedik le, hogy kibírják a hosszú szállítást.
A déligyümölcsök a szüretelést követően több héten át képesek megőrizni értékes tápanyagaik mintegy 90%-át. Ezért a hideg hónapokban különösen ajánlott a fogyasztásuk, hiszen természetes módon segítik a szervezetet a fertőzésekkel és a téli fáradtsággal szemben. Fontos azonban tudni, hogy ezek C-vitamin-tartalma a szobahőmérsékleten való tárolás során fokozatosan csökken. A vitaminok érzékenyek a fényre, a levegőre és a melegre, így a déligyümölcsök minél hűvösebb helyen való tárolása segít megőrizni tápértéküket.
Hűtőszekrényben tartva a citrusfélék nemcsak tovább frissek maradnak, hanem magas C-vitamin-tartalmukat is jóval hosszabb ideig megőrzik.
Korábban írtunk arról, hogyan marad heteken át friss a banán. A mandarinlekvár elkészítését is összefoglaltuk.
The post Déligyümölcs-kisokos: vitaminok nyomában first appeared on Sokszínű vidék.