Direkt36: magyar milliárdos, svájci bankszámla az Agrárminisztérium 2,2 milliárdos visszaélési ügyében

Az ügyészség szerint 2,2 milliárd forintot érdemi munka elvégzése nélkül fizettek ki két ügyvédi irodának az Agrárminisztérium egyik háttércégénél. Az erről szóló szeptemberi büntetőper szeptemberi tárgyalásán érdekes fordulat történt.

A Direkt36 információi szerint ismertettek egy iratot, amely szerint ezek az ügyvédi irodák egy magyar cégen keresztül elutaltak 1,2 milliárd forintot egy panamai offshore cég svájci bankszámlájára. A svájci papírokból az derült ki, hogy az offshore cégnek a kormányközeli körökkel is üzletelő milliárdos, Nobilis Kristóf az aláírásra jogosult tisztviselője.

A már bírósági szakaszban lévő eredeti ügyben Nagy János korábbi helyettes államtitkárt azzal vádolják, hogy 2019-ben az ő közreműködésével fizetett ki a minisztérium egyik háttércége 2,2 milliárd forintot két ügyvédi irodának, amelyek a vádhatóság szerint nem végeztek érdemi munkát.

Előre jelezte

A két iroda részletekben közel 1,2 milliárd forintot utalt tovább egy frissen a tulajdonukba kerülő, azóta megszüntetett tanácsadó cégnek, az Astonish Zrt-nek. Mindkét iroda vezetőjének voltak kötődései az agrártárcához, és mindketten ott ülnek a vádlottak padján.

Az Astonish a teljes összeget továbbutalta egy panamai cég, a Robson Ltd. svájci bankszámlájára.

Nobilist emellett az is a Robson Holding & Finance Corp. nevű panamai offshore céghez köti, hogy a dokumentumokban két, korábban az ő érdekeltségébe tartozó céget is a tulajdonos “kedvezményezett partnercégeiként” neveztek meg. Nobilis az ügyészség szerint előre jelezte a svájci bank felé, hogy pénz fog érkezni a Robson számlájára.

Nobilis Kristóf egyik fia, Nobilis Márton a pénzmozgások idején Nagy István miniszter kabinetfőnöke volt, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

 A panamai céges pénzügyi művelet ügyében zajlik egy pénzmosás gyanújával indított nyomozás. Az eljárásnak már három gyanúsítottja is van, de a neveket az ügyészség nem árulta el.

Nobilis Kristóf az ingatlanfejlesztő (és a friss családi listánkon is szereplő) BIF, az Index és a Portfolio-lapok egykori tulajdonosa.

The post Direkt36: magyar milliárdos, svájci bankszámla az Agrárminisztérium 2,2 milliárdos visszaélési ügyében appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today