Döntött a Kúria: újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot

A Kúria vasárnap délután hozta nyilvánosságra végzését, amely kimondja, hogy

a Kúria elrendeli a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását.

A főpolgármester-választás eredményét az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján kell majd megállapítani. A Kúria végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán reagált a Kúria döntésére, a posztban azt írta: „Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak.”

A főpolgármester jelezte, hogy az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett.

Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban

– vélekedett Karácsony.

A Kúria döntésének előzménye, hogy az Alkotmánybíróság pénteken semmisítette meg a Kúria a főpolgármester-választás eredményét jóváhagyó végzését, amely szerint Karácsony Gergely nyert Vitézy Dávid előtt. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően miért találta alaptalannak Vitézynek a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelmét idézte elő.

Kapcsolódó

The post Döntött a Kúria: újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott összes érvényes szavazatot first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed