Egy ENSZ-alkalmazott is meghalt Gázában, épp egy kórházba tartott, amikor eltalálták az autóját

Egyik munkatársuk meghalt, egy másik pedig megsebesült, amikor hétfőn a dél-gázai Európa Kórházba utaztak Rafah mellett, közölte az ENSZ. A közlemény azt nem említette, hogy a világszervezet autója ellen elkövetett támadásért ki volt a felelős, írja a BBC. António Guterres ENSZ-főtitkár részvétét fejezte ki az elhunyt dolgozó családjának, valamint kiadott egy nyilatkozatot, miszerint a konfliktus kezdete óta több mint 190 ENSZ-alkalmazott halt meg Gázában.

Az izraeli hadsereg viszont közölte: az első vizsgálatok szerint a járművet aktív harci övezetben találták el, és nem tudtak az útvonaláról. Később hivatalos jelentést is kaptak az ENSZ biztonsági és védelmi osztályától (UNDSS) az esetről. Az ügyben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vizsgálatot indított.

Közben a Reuters híre szerint Gáza több pontján, északon és délen is hetek óta a leghevesebb harcok robbantak ki. Az izraeli erők hétfőn mélyen benyomultak a Gázai övezet északi határának romjai közé, hogy visszafoglaljanak egy területet a Hamász harcosaitól, míg délen tankok és csapatok nyomultak át egy autópályán Rafahba, ahol palesztin civilek próbáltak biztonságba húzódni.

Az Egyiptommal határos Rafahban zajló izraeli hadműveletek miatt lezárták az átkelőhelyet, ahol a legtöbb segélyszállítmány érkezett. Humanitárius csoportok szerint ez súlyosbította az amúgy is szörnyű helyzetet. Százezrek próbálnak menekülni az ostromlott térségből, de nincs hová, a sebesültek és betegek ellátása pedig gyógyszerek híján ellehetetlenült.

Izrael azután indított katonai hadjáratot a Gázai övezetben, hogy az azt ellenőrző Hamász terrorszervezet október 7-én megtámadta Dél-Izraelt, mintegy 1200 ember halálát okozva, valamint 252 túszt ejtve. A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 35 ezren haltak meg Gázában.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed