Friss Hirek

Egy évvel hosszabbítaná az energiavészhelyzeti intézkedéseket az Európiai Bizottság

Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.

Eszerint noha az EU idén sokkal jobb helyzetben van az energiaellátás szempontjából, és a válságkezelési eszközök a piacok megnyugtatása és az ellátás megbízható működésének biztosítása szempontjából hatékonynak bizonyultak, a energiaválság kezelésére hozott intézkedések érvényességi idejének tizenkét hónapos meghosszabbítása további biztosítékot jelentene, tekintettel arra, hogy a globális energiapiacokon továbbra is nagy a feszültség.

Az érintett intézkedések közé az LNG-piac átláthatóságára és a szolidaritási szabályokat meghatározó úgynevezett szolidaritási rendelet, a piaci korrekciós mechanizmus, valamint a megújuló energia használatának előmozdítását célzó projektek engedélyezésének felgyorsításával kapcsolatos vészhelyzeti szabályok tartoznak – írták.

Az Európai Bizottság továbbra is kiemelt prioritásként kezeli a piac ellenállóképességének fokozását, a tiszta energiára való átállás felgyorsítását és a biztonságos energiaellátás biztosítását, mivel Európa legtöbb részén már megkezdődött a fűtési szezon – idézte az MTI a köleményt.

Az energiavészhelyzeti intézkedések érvényességének javasolt meghosszabbításához az Európai Tanács minősített többségű jóváhagyására van szükség.

The post Egy évvel hosszabbítaná az energiavészhelyzeti intézkedéseket az Európiai Bizottság first appeared on 24.hu.


Exit mobile version