Egy félidőnyi futball is elég volt az Eb-n az angoloknak a döntőhöz

Új angol hadrend, meglepő holland emberezés a középpályán, különös labda elleni sémák – a Dortmundban rendezett Anglia-Hollandia Eb-elődöntő első félideje leginkább a taktikai megoldásokról szólt. No, meg arról, tizenegyest ért-e vajon Denzel Dumfries szerelési kísérlete Harry Kane ellen, amelyet végül a videobíró unszolására fújt be Felix Zwayer játékvezető a 18. percben, és amelynek köszönhetően az angolok kiegyenlítették Xavi Simons korai bombagólját.

Gareth Southgate válogatottját az első játékrészben mintha kicserélték volna: legalább három emberük játszott teljesen szabadon a vonalak között, kontrollálták a meccset, veszélyesek voltak a kapura is, intenzíven letámadtak, hogy aztán a fordulás után minden visszatérjen a régi kerékvágásba. Ronald Koeman Hollandiája Memphis Depay kényszerű cseréje ellenére – vagy talán éppen a helyére érkező Veerman jelentette szerkezeti stabilitásnak hála – visszajött a meccsbe, az angolok pedig egészen a második félidő rendes játékidejének utolsó percéig kapura sem tudtak lőni.

Ekkor azonban érkezett a Harry Kane helyére becserélt Ollie Watkins, aki a torna eddigi legszebb csatármegmozdulása után zsinórban második Eb-fináléjába lőtte be Angliát.

Brodarics Tamással, a Score Training szakmai vezetőjével Southgate taktikai ébredéséről, a Kane-Bellingham játékkapcsolat visszásságairól és a könnyű síppal befújt tizenegyesről is beszélgettünk, szóba hoztuk az angol kapitány vezetői képességeit, fölmerültek párhuzamok színházrendezőkről és kulturális miniszterekről, de arról is vitáztunk, vajon mennyit mutat meg egy csapat mentális erejéről az, ha zsinórban három meccset tud megfordítani egy nagy válogatott torna kieséses szakaszában. Stratégia és kockázatkerülés, a tizenegyesrúgások pszichológiája és persze taktikai húzások részletes magyarázata a Ziccer legfrissebb meccskibeszélőjében.

Kapcsolódó
Lehet utálni, de Southgate-nél nincs sikeresebb angol kapitány
Elképesztő nyolc év van a szövetségi kapitány mögött.

The post Egy félidőnyi futball is elég volt az Eb-n az angoloknak a döntőhöz first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed