Egy huszár több száz éves páncéljára bukkantak

Részben fennmaradt, a 17. századra datálható huszárpáncélt talált egy amatőr fémkereső a lengyelországi Mikułowice faluban – számol be a Heritage Daily. Bár a könnyűlovas huszárokat hagyományosan Magyarországhoz kötik – az első huszárok Hunyadi Mátyás seregében szolgáló szerbek voltak – hasonló felszerelésű és harcmodorú katonák utóbb más régiókban is megjelentek.

A 16-17. századra a Habsburgok gyakran magyar huszárokat vetettek be zsoldosként az oszmánok ellen, valamint különböző nyugat-európai harctereken. Az első lengyel huszáregységeket már 1500-ban megalapították, később pedig Báthory István járt élen a szervezésben. A lengyel huszárok 1683-ban a törökök elleni, Bécs környéki harcokban is részt vettek, jellegzetes felszerelésük a páncél és a hosszú lándzsa volt.

A most megtalált leletek 60 centiméteres mélységben nyugodtak. A feltárást a YouTube-on Profesor Detektorysta néven tevékenykedő fémdetektoros végezte, aki hosszú felvételt is közölt az ásatásról. Lengyelországban a fémkeresős kutatásokhoz speciális engedélyre van szükség.

A mellvért és a hátpáncél sajnos nem maradt fenn, de az alkarokat, a bal vállat, a nyakat és a tarkót védő elemek, valamint a sisak igen. A lublini Maria Curie-Skłodowska Egyetem munkatársai úgy gondolják, hogy a páncélzat a 17. század elejéről származik, és helyben készülhetett, a díszítőelemek hiánya miatt azonban nehéz további részleteket megállapítani. A szakértők azt tervezik, hogy helyreállítást követően a Sandomierzi Vármúzeumban állítják ki a tárgyat.

The post Egy huszár több száz éves páncéljára bukkantak first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed