Egy népszerű alapélelmiszer ára csökkenhet az év végével jelentősen

Az olívaolaj árának jelenős mértékű csökkenését prognosztizálja az olasz olívaolaj-gyártó Monini vezérigazgatója. Az ok a termelés növekedésében keresendő.

Mi történt? Zeffernino Monini, a vezető olasz olívaolaj-gyártó Monini vezére az Il Sole 24 Ore-nak nyilatkozott arról, hogy 30-40%-os csökkenés is várható a piacon — szemlézte a portfolio.hu

Mi áll a háttérben? A prognosztizált árcsökkenés hátterében az áll, hogy a termelés idén várhatóan eléri a 3,3-3,5 millió tonnát, szemben az előző évi 2,5 millió tonnával.

Mit jelent ez a fogyasztói árak oldalán? A termelési volumen növekedése akár 10 euró/liter alá is csökkentheti az árakat, ami pozitívan hathat a fogyasztásra is, miután a magas árak miatt tavaly hatvan százalékos visszaesés volt a fogyasztói oldalon.

Honnan az extra volumen? Míg az olasz olívaföldek a szárazság miatt nem termelnek annyit, mint a szokásos, más mediterrán országokban, mint Spanyolország jelentős a bővülés. Az Olasz Olajipari Szövetség (Assitol) szerint az idei olasz termés 200 ezer tonna körül lesz, szemben az átlagos 300 ezerrel, miközben a hazai kereslet átlagosan 900 ezer tonna. Monini szerint ezek a tényezők az olasz extra szűz olívaolaj világpiaci árát nem fogják befolyásolni.

The post Egy népszerű alapélelmiszer ára csökkenhet az év végével jelentősen appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed