Friss Hirek

Elárulta az országosan ismert pékség, hogyan nem reped ki a bejgli

Ha karácsony, akkor bejgli, de sokan évről évre keresik arra a kérdést, hogy mennyi a megfelelő mennyiségű töltelék, és hogyan lehet elérni, hogy a sütemény ne repedjen ki.

Nagy Károly, az országosan is elismert Emmarozs pékség tésztafelelőse a delmagyar.hu megkeresésére arról beszélt, ők Szegeden egyedülálló módon kovászos tésztát használnak, emiatt egészségesebb a bejgli, de természetesen élesztővel is elkészíthető otthon.

A begyúrt tészta egy napig pihen a hűtőben, ezt követően kezd el vele dolgozni a pékségben Pácsa János, aki az Emmarozs nyitása óta több ezer bejglit készített.

Az egyik legfontosabb, hogy a tészta és a töltelék ugyanolyan súlyú és ugyanolyan hőmérsékletű legyen, amikor elkezdünk vele dolgozni, ezért érdemes a tölteléket is lehűteni. Mindkettőt egyforma vastagságúra kell nyújtani és egyengetni, így lesz szép, szimmetrikus a bejgli. A töltelékben a lehető legkevesebb nedvesség maradhat, hiszen a távozó gőzök is megrepeszthetik a süteményt. Ezért javasolt például zsemlemorzsát keverni bele

– mondta a pék.

Szerinte mindegy, milyen ízesítésű a töltelék, magára a készítés módjára ez nem hat ki, ugyanakkor a dió a legkritikusabb, mert magas olajtartalma miatt nehezebb megkötni a nedvességet.

A téglalap alakúra nyújtott tészta széleit természetesen be kell hajtani, miután rákerül a töltelék, így nem folyik ki. Ezután lehet felcsavarni és lekenni tojással. És itt jön a repedésmentes bejgli titka.

Fontos, hogy a tojás egyenletesen befedje a teljes tekercset. Ahol nincs tojás, ott a tészta könnyen szétreped. Lekenés után két órát pihentetem a tésztát, majd amikor az első réteg megszáradt, újra átkenem, és ezt is hagyom rászáradni. Így lesz a teteje márványos

– tette hozzá.

Sütni pedig 180 fokon 40–45 percig kell a bejglit.

A tapasztalt pék elismeri, hogy a bejgli készítése nem könnyű, de aki a leírtakra odafigyel, jó eséllyel olyan ünnepi édességet tehet az asztalra, amelyre büszke lehet.

Arról itt írtunk korábban, hogy nem minden bejgli, ami annak látszik.

Kapcsolódó
Mennyi mákos bejglit kell enni a pozitív drogteszthez?
A mák évszázadok óta része a konyhánknak: bejglibe, kalácsba, rétesbe kerül, és sok családban elképzelhetetlen nélküle a karácsony.

The post Elárulta az országosan ismert pékség, hogyan nem reped ki a bejgli first appeared on Sokszínű vidék.


Exit mobile version