Elítéltek két férfit Koszovóban a KFOR magyar katonáit ért támadás miatt

Két koszovói szerbet ítélt egyenkét 6 hónapos börtönbüntetésre egy pristinai bíróság kedden a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái elleni tavaly májusi támadás miatt – írja az MTI.

A koszovói rendőrség és a KFOR csapatai azt követően csaptak össze a helyi szerbekkel májusban, hogy az önkormányzati választások eredményeivel elégedetlen szerbek akadályozták az új polgármesterek munkáját. Az összetűzések során több civil, valamint a KFOR 27 magyar katonája is megsérült. A feszültségekre adott válaszként a NATO megnövelte koszovói haderejét.

Rados Petrovic és Dusan Obrenovic kedden bűnösnek vallották magukat az ügyészséggel történt egyezséget követően. Obrenovic hat hónapos büntetését beleszámították az előzetes letartóztatásban töltött időbe, így neki nem kell börtönbe vonulnia, Petrovic pedig (aki korábban 26 napot töltött börtönben) hatezer eurós (kb. 2,33 millió forint) büntetése kifizetése után távozhatott szabadon. A két férfit eredetileg az alkotmányos rend elleni támadással, nemzetközi védelem alatt álló nemzetközi személyek elleni támadással, hivatalos személy elleni támadással, valamint huliganizmussal gyanúsították, vádat azonban csak ez utóbbi miatt emeltek, és az ítélet is ebben az ügyben született.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A KFOR-t 1999-ben a szerb-koszovói konfliktus lezárása után hozták létre annak érdekében, hogy fenntartsa a békét Koszovóban.

Kapcsolódó
Kapcsolódó
Mit csinálnak a magyar katonák a forrongó Koszovóban?
Interjú Kajári Ferenc vezérőrnaggyal, a koszovói KFOR-misszió októberig szolgáló parancsnokával.

The post Elítéltek két férfit Koszovóban a KFOR magyar katonáit ért támadás miatt first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed