Elkobozzák az egyik balatoni polgármesterjelölt hamis érettségi bizonyítványát

Elkobozzák Bartos Tibor balatonszabadi polgármesterjelölt hamis érettségi bizonyítványát – tudta meg a 24.hu. A helyi Fidesz korábbi alelnöke évekig titkolhatta, hogy 2004-ben hamis bizonyítvánnyal jelentkezett egy temetkezési vállalkozói képzésre, nyomozás csak 2022-ben indult ellene. Bartosnak egy másik bűnügye is folyamatban van, melyet a nyomozóhatóság 2022 decemberében elkülönített a bizonyítványhamisítási ügytől; az előbbi esetben közokirat-hamisítás miatt indult eljárás ellene, miután a polgármesterjelölt „valótlan tartalmú nyilatkozatot tett egy forgalmi engedély elvesztéséről”, de ezt a Siófoki Járási Ügyészség másfél évre felfüggesztette.

Felfüggesztette Fidesz-tagságát

Nem is lehetett volna kiélezettebb a verseny a balatonszabadi polgármesteri posztért a 2019-es önkormányzati választáson. Öt évvel ezelőtt mindkét polgármesterjelölt – Hosszú-Kanász Eszter és Király Kálmán – 535 szavazatott kapott, így meg kellett ismételni a voksolást. A második körben a szavazatok 57 százalékát söpörte be Hosszú-Kanász Eszter, így ő lett a község polgármestere. 2024-ben a regnáló településvezető és korábbi ellenfele, Király Kálmán mellé még két jelölt beszállt a versenybe: Balogh Zsolt a Mi Hazánk színeiben indul el, míg Bartos Tibor független jelöltként.

Bartos korábban Fidesz-tag volt, de a tagságát felfüggesztette. Szerettük volna őt is megkérdezni a hamis érettségijéről és a közokirat-hamisítás miatt indult eljárásról, de nem akart nyilatkozni. A Fidesz Balatonszabadi csoportjának vezetője, Vincze Péter Imre csak annyit árult el, hogy Bartos az év elején kérte a tagságának felfüggesztését. „Bartos Tiborral azóta nem találkoztam és nem beszéltem” – tette hozzá a Fidesz helyi csoportját hét éve vezető elnök. Úgy tudjuk, Bartos Tibor nagyjából egy, másfél évvel ezelőtt jelentkezett a balatonszabadi Fidesz-csoportba, amelynek később az alelnöke is lett.

Lapunkhoz eljutottak olyan információk is, miszerint tavaly a csoport többsége Bartost és néhány társát támogatta abban, hogy a Fidesz színeiben induljanak el az önkormányzati választáson, de 2024 elején a Fidesz Somogy megyei választmánya már nem járult hozzá ehhez. Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, a megyei választmány alelnöke ugyanakkor azt közölte lapunkkal:

A döntés meghozatala nem tartozik a Fidesz Területi (Vármegyei) Választmányának kompetenciájába, így erről döntenünk sem kellett. Bartos Tibor még a kampány előtt kérte párttagságának felfüggesztését, így nem a Fidesz jelöltjeként, hanem független jelöltként méretteti meg magát az önkormányzati választáson Balatonszabadiban.Bartos Tibor 2004-ben jelentkezett a Neumann János Egyetem kecskeméti intézményébe. Jelentkezéséhez csatolt egy, a Budapesti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola által kiállított érettségi bizonyítványt is, ezzel igazolva, hogy az egyetem által biztosított temetkezési szolgáltatói képzés feltételeinek megfelel.

A Siófoki Rendőrkapitányság birtokunkba jutott határozata szerint viszont „a Bartos által ismeretlen körülmények között szerzett és általa felhasznált érettségi bizonyítvány nem volt valódi, a kiállítóként megjelölt iskola azt nem állította ki, így az hamis adatokat tartalmazott.” Miután a nyomozás irányításával és az esetleges vádképviselettel kapcsolatos jogkörök 2022 decemberében átkerültek a Kecskeméti Járási Ügyészséghez, így ott érdeklődtünk az ügyről.

Kövecs Máté helyettes sajtószóvivő válaszában azt írta, a nyomozást a Siófoki Rendőrkapitányság 2022. december 6. napján meghozott határozatával – mivel a cselekmény büntethetősége 2007-ben elévült – megszüntette. A határozat ellen panaszt nem jelentettek be, így az véglegessé vált. Ugyanakkor a Siófoki Rendőrkapitányság 2022-ben lefoglalta a hamis érettségi bizonyítványt, melynek elkobzását 2024 áprilisában indítványozta a Kecskeméti Járási Ügyészség. A Kecskeméti Járásbíróság május 2-án el is rendelte a dokumentum elkobzását, a határozat május 22-én véglegessé vált. Az elkobzást követően megsemmisíthetik a hamis érettségi igazolványt.

The post Elkobozzák az egyik balatoni polgármesterjelölt hamis érettségi bizonyítványát first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed