Elriasztja a szúnyogokat és jobb szájegészséget biztosít – eukaliptuszolaj

Az illóolajokat belsőleg ugyan nem alkalmazhatjuk, maximum szájüreg-öblögetésre, mégis nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk azokat. Cikkünkben az eukaliptusz-illóolaj csodás hatásairól lesz szó.

Nyáron igencsak gyakori, hogy szúnyogok szaporodnak el a környékünkön, és ezek aztán nem kímélnek sem időset, sem fiatalt, sem gyereket – megcsípnek bennünket, hogy aztán nagy piros foltot és dudort hagyjanak a bőrünkön, amely fáj és viszket is. Az eukaliptuszolajat azonban – valamilyen bőrtápláló olajjal elkeverve – a bőrünkön is alkalmazhatjuk. Ha például erdei kirándulásra megyünk, érdemes a fedetlen testrészeinket bekenni egy ilyen eleggyel, merthogy a szúnyogok nem szeretik a hűsítő, mentolos illattal bíró eukaliptusz illatát.

Az illóolajok – különösen a téli megfázásos időszakban az eukaliptusz-illóolaj – aromaterápiás hatásait mindenképpen érdemes kihasználni. Használhatjuk a gőzölési formát – amikor is vízbe csepegtetünk illóolajat és fölé hajolunk –, vagy diffúzorba is csepegtethetünk az illóolajból. Az eukaliptusz-illóolaj ugyanis nagyon hatékony a tüdő és a légutak megtisztításában és előnyös lehet a légúti fertőzések leküzdésében, merthogy olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek hatékonyak a vírusok, a gombák és a baktériumok ellen.

Az ízületi gyulladás egy krónikus betegség, amely nagy fájdalommal is együtt járhat. Ugyan léteznek rá kenőcsök, gyógyszerek és krémek, de mielőtt ezekhez nyúlnánk, mindenképpen tegyünk egy próbát az eukaliptusz-illóolajjal, mivel nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében és a fájdalom csillapításában. Keverjünk el egy evőkanálnyi szőlőmagolajat, jojobaolajat vagy kókuszolajat és 10-15 csepp eukaliptusz-illóolajat, és ezzel kenegessük a fájó testrészt.

Egy vizsgálatba olyan személyeket vontak be, akiket térdprotézissel operáltak. A vizsgálati alanyokat 2 csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak műtétet követően eukaliptusz-illóolajat kellett belélegezniük, míg a másik csoport tagjainak nem. Azok, akik az illóolajat belélegezték, sokkal kisebb fájdalomról számoltak be, mint azok a betegek, akiknek nem volt lehetőségük az illóolaj belélegzésére. Az illóolajat belélegzőknek az idegrendszerére és vérnyomására is pozitívan hatott az eukaliptusz-illóolaj, ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak, és a vérnyomásuk is csökkent. Ezek a pozitív hatások az eukaliptusz-illóolajban található 1,8-cineol vegyületnek volt köszönhető.

Az eukaliptusz illóolaja nemcsak műtét után lehet a támaszunk, de műtét előtt is nagy hasznát vehetjük. A szorongás nagyon gyakori műtét előtt. Talán nincs is olyan ember, aki ne idegeskedne a műtét előtti órákban, percekben. Azonban az eukaliptusz-illóolaj belélegzése nagyon hatékony a szorongás csökkentésében is.

Ma már olyan rágógumival is találkozhatunk, amely eukaliptuszolajat tartalmaz. A rágózás önmagában is nagyon hasznos, hiszen eltávolítja a fogakról és az ínyről a lepedéket, illetve ezzel segít megakadályozni az ínygyulladás és az ínyvérzés kialakulását. A cukormentes rágógumi jó a nyálmirigyek stimulálására, azonban nem helyettesíti a fogselymet és a fogmosást.

Az eukaliptusz-illóolajat csakis öblögetésre használhatjuk, vízzel hígítva. Ha lenyeljük, sokféle mellékhatás jelentkezhet: szédülés, álmosság, gyomorpanaszok, izomkontroll elvesztése.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed