Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben

Elveszett, ősi települések nyomaira bukkantak egy angliai víztározó közelében – számol be a BBC. A régészek egy 19,5 kilométer hosszú vízvezeték kialakítását megelőzően végeztek feltárást Colchester közelében, amikor római kori érmék, valamint vas- és bronzkori kerámiák és más tárgyak kerültek elő. A felfedezett pénzek egyike feltehetően I. Valentinianus római császárt ábrázolja, aki időszámítás szerint 364 és 375 között uralkodott.

Az oxfordi kutatók tanyákra és településekre utaló nyomokat is találtak, emellett nagy mennyiségű kagylóhéjra és a kézművesség nyomaira bukkantak. A terület dokumentálása folyamatban van.

A lelőhely sokat elárul az ősi emberek mindennapjairól, arról, hogy miként hasznosították a tájat.

A feltárt kerámiák között olyanok is akadnak, amelyek a mai Franciaországból származhatnak, ez pedig azt jelenti, hogy a korabeli Essex lakói részt vehettek a hosszú távú kereskedelemben. A közelben több kis torkolat is található, amely támogathatta a tengeri kereskedelmet.

A régészek több mint két évvel ezelőtt kezdték el vizsgálni a vezeték útvonalát, de a mostani ásatások csak 2024 elején kezdődtek. Ha a hálózat egyszer elkészül, napi 20 millió liter vizet fog szállítani mintegy 370 ezer fogyasztó számára.

The post Elveszett településeket találtak egy vízvezeték építése közben first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed