Elveszett templom darabjára bukkantak a tengerben

Elmerült márványfríz-tömböt találtak Szicília partjainál – számol be a Heritage Daily. Szakértők szerint a dísz az akragaszi Zeusz-templomhoz tartozhatott.

Zeusz temploma egy nagy dór templom volt, amely a Templomok völgye nevű helyszínen állt. A völgy az ókori Agragasz, azaz a mai Agrigento szertartási központja volt, amelyhez számos ma is látható szentély tartozott. A Zeusz-templom a valaha épített egyik legnagyobb dór templom volt 112 méteres hosszúságával és 56 méteres szélességével.

Az ókori görög történész, Diodórosz Szikulosz beszámolóiból kiderül, hogy a templomépítés befejezetlenül maradt, és Akragasz karthágói meghódítása miatt időszámítás előtt 406-ban leállt. A templomot végül földrengések döntötték le, és a 18. században köveinek nagy részét elhordták, mára csak egy-egy eleme maradt fenn.

A BCsicilia nonprofit csoport szerint búvárrégészek a szicíliai partoktól 300 méterre, 9 méter mélyen a vízfelszín alatt találták meg a márványt. A tömb körülbelül 2 méter hosszú, 1,6 méter magas, és a törökországi Márvány-szigeten található kőbányákból származó prokonnészoszi márványból készült.

Egyik oldalán egy ágaskodó lovat ábrázoló faragott fríz látható, amely valószínűleg a templomépítmény külső timpanonjának homlokzatát díszítette. A lovak a fontos ókori görög építmények jellegzetes művészeti témái voltak, a hatalom és az erő szimbolikus ábrázolásaként szolgáltak.

A BCsicilia a felfedezést követően értesítette a hatóságokat, a márványtömböt pedig kiemelték a tengerből.

The post Elveszett templom darabjára bukkantak a tengerben first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed