Erdei fülesbaglyok, sasok és sólymok számlálása

 

 

 

A beérkező adatok szerint, 2024. január végén, hazánkban megközelítőleg 12 ezer erdei fülesbagoly telelt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye felidézte, hogy idén is a lakosság és a média segítségét kérték a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok felméréséhez, amiben az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezetek, óvodák és iskolák, összesen legalább 431 felmérő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes vármegyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.
Az eredmények szerint a számlálás idején Magyarország legalább 638 településén, 1 035 helyszínen 11 629 erdei fülesbagoly telelt.

Egy tollászkodó erdei fülesbagoly
Forrás: Tóth Péter/ Önök küldték

Az erdei fülesbaglyok kisrágcsálókkal táplálkoznak, egy-egy madárnak napi átlagban legalább két és fél egér vagy mezeipocok-méretű zsákmányállatra van szüksége, a kicsivel több mint három téli hónap alatt 2 907 250 rágcsálót pusztítanak el a 2023/2024-as telelési időszakban. Ez pedig azt jelenti, hogy a gazdálkodóknak ennyi, mezőgazdasági kárt okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószereket használni, mert ezeket a baglyok ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről a kártevőket.

Kerecsensólyom – 2024-ben az év madara
Forrás: Illés Dorottya Virág/ Önök küldték

A Kárpát-medence jelentős sas- és sólyomtelelőhelyének felméréséhez több mint ötszáz magyar, horvát, szlovák, szlovén, cseh, szerb és román madártani szakember csatlakozott, így ismét elkészülhetett a Kárpát-medence közös, téli, úgynevezett sastérképe, tizenhét fajhoz tartozó mintegy huszonkétezer ragadozó madár megfigyelésével.
A madártani szakemberek, az egy időben végzett megfigyelések miatt sasszinkronnak nevezett számláláson, felmérték a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyomtelelőhelyét, így a lehető legpontosabb számot kapták az itt tartózkodó ragadozómadár-fajokról és ezek egyedszámáról.

Vándorsólyom
Forrás: Inaturalist

A magyarországi megfigyelések összesen mintegy 20 ezer négyzetkilométert érintettek, így az ország területének több mint húsz százalékát fedték le. A felmérések a legjobb sasélőhelyekre koncentráltak, tehát a sasfajok szempontjából az országos állomány jelentős részét megfigyelték. A résztvevők összesen 1 102 rétisas, 790 parlagi sas, 8 szirti sas és 8 fekete sas megfigyelést rögzítettek. A madarászok különös figyelmet fordítottak a nagytestű, fokozottan védett sólyomfajokra is, így 71 kerecsensólymot és 50 vándorsólymot is sikerült megfigyelni.
A hét résztvevő közép-európai ország összesítésében 1 708 rétisast és 929 parlagi sast, 16 szirti sast és 10 fekete sast figyeltek meg. A felmérés során összességében 17 ragadozómadár-faj 21 973 példányát számolták össze a szakemberek.

The post Erdei fülesbaglyok, sasok és sólymok számlálása first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed