Erjesztett táplálékok, savanyú káposzta, kefir – a probiotikumok legjobb forrásai

Valaki fog egy asztalon lévő befőttesüveget savanyú káposztával.

Valaki fog egy asztalon lévő befőttesüveget savanyú káposztával.

A probiotikumoknak nagyon sok előnyük és pozitív hatásuk ismeretes. A probiotikumoknak nagy szerepük van az emésztőrendszeri egészség fenntartásában, ugyanis nagyon sokat segítenek az elfogyasztott táplálékok megemésztésében.

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek egészségügyi előnyökkel járnak. Sokan úgy gondolnak a baktériumokra, mint káros, rossz mikroorganizmusokra, sok baktérium azonban hasznos. Egyes baktériumok segítenek megemészteni az ételt, elpusztítják a betegségeket okozó kórokozókat, illetve egyes vitaminok termelésében is segítenek.

Hogyan működnek és hogyan segítenek a probiotikumok? A probiotikumok segítenek a testünknek fenntartani a mikroorganizmusok egészséges közösségét. A probiotikumok a szervezet immunválaszát is befolyásolni tudják, továbbá segítenek a szervezetnek az ételek megemésztésében. Támogatják a bélrendszer sejtjeit, ezzel megakadályozzák, hogy a rossz baktériumok bekerüljenek a véráramba. Feladatuk közé tartozik még a gyógyszerek lebontása és felszívódása.

A probiotikumoknak kiemelt szerepük van a fertőzések megelőzésében és a kialakult fertőzések leküzdésében, illetve akkor is számíthatunk rájuk, ha éppen antibiotikum-kúrán vagyunk, és ez olyan emésztőrendszeri zavart okoz esetünkben, mint például a hasmenés.

Az IBS (irritábilisbél-szindróma) sokféle és akár kellemetlen tünettel is együtt járhat. A szimptómák között szerepel a fokozott gázképződés, a puffadás, a hasi és gyomorgörcsök. Azonban a rendszeres probiotikum-fogyasztás nagyon sokat segíthet a tünetek enyhülésében és azok megszüntetésében.

A probiotikumokra a téli, hideg hónapokban is számíthatunk, ugyanis nagy szerepük van az immunrendszer megerősítésében, illetve a szervezetben kialakult gyulladást is nagyon eredményesen csökkentik. Ha pedig valamilyen allergiától szenvedünk, és rendszeresen fogyasztunk probiotikumot, akkor is azt tapasztalhatjuk egy idő után, hogy a tüneteink nagyon sokat javultak.

A probiotikumok tehát nagyon jó hatással vannak az emésztésre, és még a fogyást is megtámogatják, illetve ha magas koleszterinszinttel rendelkezünk, akkor is érdemes egy próbát tenni, ugyanis a legújabb kutatások szerint még a koleszterinértékeket is csökkenteni tudják.

Létezek olyan állapotok, amikor a probiotikumok mennyiségének növelésével jelentősen csökkenhetnek a kellemetlen tüneteink: hasmenés, székrekedés, gyulladásos bélbetegség, irritábilisbél-szindróma, gombás fertőzések, húgyúti fertőzések, fogínybetegség, laktózintolerancia, ekcéma, felső légúti fertőzések.

Sokféle étel és ital is tartalmaz probiotikumot, nézzünk is most ezek közül néhányat! A kefir is az erjesztett táplálékok sorát gyarapítja. A kefir savanyú ízét az is adja, hogy élesztővel és különféle baktériumtörzsekkel erjesztik. Ennek köszönhetően egy magas probiotikum-tartalmú táplálékról van szó.

A savanyú káposzta nemcsak probiotikumokban bővelkedik, hanem olyan szerves savakban is, amelyek elősegítik a jó bélbaktériumok elszaporodását. Ezenkívül C-vitaminban és emésztőenzimekben is gazdag, amelyek pozitívan hatnak az emésztőrendszer egészségére.

Az almaecet is egy nagyon jó probiotikum-forrásnak számít. Nemcsak a vérnyomást szabályozza, hanem a magas koleszterinszintet is képes csökkenteni. Emellett az inzulinérzékenységet is fokozza, és még a fogyásban is a támaszunk lehet.

A tempeh őshazája Indonéziában található. Ez voltaképpen nem más, mint erjesztett szójabab. Ez a táplálék is rendkívül sok probiotikumot biztosít a szervezetünk számára.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed