Értékes aranykincseket loptak el egy angliai múzeumból

Tolvajok törtek be az angliai Cambridge közelében található Ely Múzeumba – számol be a Heritage Daily. A behatolók elloptak több, az intézményben őrzött bronzkori kincset. A múzeumi források szerint a betörés 2024. május 7-én, kora reggel történt.

A múzeum legértékesebb tétele egy olyan, aranyból készült nyakperec, egy úgynevezett torques, amelyet Kelet-Cambridgeshire megye területén tártak fel. A múzeum 2017-ben, közönségi adományok révén tudta megvásárolni a kincset, amelyet most elloptak.

A gyönyörűen megmunkált tárgy nagyjából 3000 éves, és az egyik legnagyobb aranytorques, amelyet a Brit-szigeteken valaha találtak. Az ékszer 136 centiméter hosszú és 730 grammos. A tolvajok ezen kincs mellett egy ritka, szintén bronzkori aranykarkötőt is elvittek.

„Lesújtó számunkra a múzeum és a regionális örökség ezen vesztesége. Hatalmas csapás ez a közösség hihetetlen támogatása után, amellyel 2017-ben megszereztük a torquest. Mint kulturálisan jelentős tárgyat, nem lehet pótolni. Most elsődleges feladatunk a rendőrséggel való együttműködés az ellopott leletek felkutatásában” – mondta Elie Hughes, az Ely Múzeum kurátora.

Kiri Mazur nyomozó felügyelő elmondta, hogy két e-rolleres gyanúsítottat keresnek. Mint kiemelte, mindent megtesznek, hogy azonosítsák az elkövetőket, felkutassák a tárgyakat, majd visszaszolgáltassák azokat. A hatóságok ehhez a közösség segítségét is kérik.

The post Értékes aranykincseket loptak el egy angliai múzeumból first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed