Észak-Korea értesítette Japánt, hogy katonai műholdat fog felbocsátani

Észak-Korea értesítette Japánt egy kémműholdat hordozó rakéta fellövéséről, melyet a Sárga-tenger és a Kelet-kínai-tenger felé tervez indítani – közölte a japán parti őrség kedden az MTI tudósítása szerint. A bejelentést Kisida Fumio japán miniszterelnök elítélte, és mindenkit biztosított a japán védelmi rendszer teljeskörű felkészültségéről.

Phenjan terveivel kapcsolatban Szöul és Washington is felszólaltak, és figyelmeztették az országot: az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai tiltják a ballisztikus rakéták kilövését. Kang Hopil altábornagy bejelentette: Szöul megtesz minden szükséges intézkedést, ha Észak-Korea folytatja a rakéta kilövésével kapcsolatos terveit. Dél-Korea és Washington korábban már közös stratégiát dolgozott ki Észak-Korea sorozatos fenyegetései ellen, erről alábbi cikkünkben számoltunk be.

A hordozó rakéta kilövésére nem ez lesz az első próbálkozás, először márciusban jelentettek be hasonló terveket, de májusban és augusztusban is kudarcba fulladtak az indítási kísérletek.

Eközben amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó érkezett Dél-Korea partjaihoz a hónapok óta tartó közös katonai gyakorlat keretében.

 Az amerikai 1. repülőgép-hordozó csapásmérő csoport érkezése bizonyítja a dél-koreai-amerikai szövetség közös védelmi pozíciójának és azon elhatározásának szilárdságát, hogy reagáljon az egyre erősödő észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetésre

– közölte Kim Dzsihun, a Dél-Korea tengeri hadműveleti központjának igazgatója. (MTI)

Kiemelt kép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. november 15-én közreadott kép egy új típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta kilövéséről egy szintén újonnan kifejlesztett, szilárd üzemanyaggal működő hajtóművel egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen. MTI/EPA/KCNA

The post Észak-Korea értesítette Japánt, hogy katonai műholdat fog felbocsátani first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today