Ezek a gyógynövények jók étvágytalanságra

Nagyon sokféle állapot és betegség okozhat étvágytalanságot, például mentális problémák vagy testi betegségek. Azonban ha ez az állapot túl sokáig tart, akkor fogyás és ezzel együtt alultápláltság is kialakulhat. Éppen ezért mindig meg kell találni az étvágytalanság okát, hogy aztán a tüneteket kezelve, az okokat megszüntetve ismét visszatérjen az étvágy.

Számos olyan körülmény létezik, amely oka lehet az étvágycsökkenésnek. Ide tartoznak a vírusos és bakteriális fertőzések, amelyek megfázáshoz vagy influenzához vezetnek. Ilyen állapotokban szintén nem esik jól az étel, azonban a betegség megszűnésével az étvágy is visszatér, és a finom falatok ismét jobb ízűvé válnak.

Az étvágycsökkenés hátterében pszichés okok is meghúzódhatnak, amelyeknek különböző formái vannak. Az étvágy csökkenhet, ha szomorúak vagy depressziósak vagyunk, ha éppen gyászolunk vagy valamilyen nagy trauma ért bennünket. A stressz és a szorongás is oka lehet az étvágycsökkenésnek.

Léteznek olyan egészségi állapotok, amelyek szintén előidézhetik, hogy nem kívánjuk az ételt. Ilyen például a krónikus májbetegség vagy vesebetegség, a szívelégtelenség, a pajzsmirigy-alulműködés. Vannak esetek, amikor a rákos megbetegedések is étvágytalanságot okoznak, különösen ha a vastagbélben, a gyomorban, a petefészekben vagy a hasnyálmirigyben alakul ki a betegség.

A csökkent étvágy kezelése mindig a tényleges októl függ. Amennyiben az ok bakteriális vagy vírusfertőzés, akkor nem igényel kezelést, hiszen ahogy véget ér a fertőzés, úgy az étvágy is visszatér.

Léteznek természetes gyógymódok is az étvágytalanságra. Az egyik ilyen gyógynövény a gyömbér, amely nagyon jól orvosolja az emésztési zavarokat, és az étvágyat is segíti, ösztönzi. A gyömbér a gyomorfájdalmat is nagyon jól enyhíti.

A fekete borsot gyakran használja az ájurvédikus gyógyászat is emésztési zavarok kezelésére, az étvágy növelésére, a gyomor- és bélrendszeri problémák megszüntetésére. A fekete bors megnyugtatja a gyomrot és csökkenti a bélgázképződést is. Ezen kívül stimulálja az ízlelőbimbókat, ami viszont növeli a savszekréciót a gyomorban, ezzel pedig az emésztést javítja. A fekete bors egy piperin nevű vegyületet is tartalmaz, amely elősegíti az olyan tápanyagok felszívódását, mint a szelén, a béta-karotin vagy a B-vitaminok.

A kardamom szintén jó emésztési zavarokra, a savasság enyhítésére, az étvágy javítására, mégpedig az emésztőnedvek szekréciójának stimulálásával.

A pitypanggyökér ugyancsak szabályozza az étvágyat, és nagyon jót tesz az emésztésnek. Segít az epe- és májproblémák kezelésében is, és enyhe vízhajtóként is működik.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed