A gyógynövényeket és a fűszereket mindig is használták az emberek. A világ számos táján kedvelik az emberek a fűszereket, de az, hogy egy-egy adott országban melyik fűszer vagy gyógynövény élvez prioritást, az országonként és földrészenként változó. Hazánkban nagyon kedveljük a fokhagymát, Indiában a curry és a gyömbér élvez elsőbbséget, míg a Földközi-tenger partvidékén a rozmaring és az oregánó áll az első helyen. Mutatjuk is, hogy milyen gyógynövények és fűszerek nem hiányozhatnak a konyhából, és milyen pozitív hatásai is vannak ezeknek.
Napjainkban már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a gyömbér, amely a gyömbércsalád szerves részét képezi. A gyömbér bioaktív vegyületekben bővelkedik, például gingerolban, amelynek kiemelkedő az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása. A gyömbér nemcsak az emésztési panaszokat és az émelygést orvosolja nagyon hatékonyan, de csökkenti a vércukorszintet, a vérnyomást, nagyon jó akkor, ha fogyási céljaink vannak, továbbá az ízületi fájdalmakat is csillapítja, és enyhíti a gyulladást, illetve még a vér lipidszintjét is csökkenteni tudja.
A mediterrán térség egyik nagy kedvence az oregánó. Ez a gyógynövény olyan terpéneket tartalmaz, mint timol és karvakrol. Ezek a vegyületek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Az oregánót a hagyományos gyógyászat használja emésztési zavarok, hasmenés és hörghurut kezelésére. Mivel antioxidáns hatással rendelkezik, így hatékonyan csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt, ami viszont kivédheti a sejtkárosodásokat.
Az egyik legdrágább fűszer a világon a sáfrány. Kézzel történik a betakarítása és feldolgozása, ezért sem egy olcsó fűszerről van szó. A gyógynövény olyan bioaktív vegyületekben bővelkedik, amelyek sejtvédő hatással rendelkeznek. Egyes feljegyzések szerint rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatait. Mivel megnöveli a szervezetben a hangulatot javító szerotonin szinjét, így hatással lehet az enyhe és közepes depresszióra és szorongásra is.
A fahéjat hazánkban is sokan kedvelik, hiszen sok-sok étel alapfűszere lehet. A fűszer nemcsak nagyon ízletes, de számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik. Eugenolt tartalmaz, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bír. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy nagyon hatékony a vérzsírszint, a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentésében.
A fokhagyma szívegészséges hatásokkal rendelkezik. Segíthet megakadályozni, hogy plakk halmozódjon fel az artériákban, illetve az érelmeszesedés megelőzésében is verhetetlen. Egyes feljegyzések szerint a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában is számíthatunk a segítségére, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.
A rozmaring rozmarinsavat tartalmaz. Ez egy fenolos vegyület, amelynek számos egészségügyi előnye létezik. Antioxidánsként csillapítja a fájdalmat, a gyulladást, de vírusellenes és antibakteriális hatása is kiemelkedő.