Ezekre a tünetekre kell figyelni a tigrisszúnyog csípése után

Mivel a potenciálisan halálos kimenetelű trópusi betegség Európa-szerte terjed, érdemes ismerni a tigrisszúnyogok okozta fertőzés korai figyelmeztető jeleit. Az EU-ban a tavalyi évben összesen 130 megbetegedést jegyeztek fel, ami azért aggasztó, mert ez csaknem kétszerese az előző évinek. A szakemberek attól tartanak, hogy ez a tendencia folyamatosan növekedni fog, írta az Egészségkalaúz.

A tigrisszúnyog 22 féle vírus hordozója lehet, ilyen például a nyugat-nílusi vírus, amely már megjelent Szlovákiában.

Az éghajlatváltozás miatt már a magyarok kedvenc nyaralóhelyein, például a Földközi-tenger térségében is egyre gyakrabban találkozni velük. Hazánkban egyenlőre behurcolt esetekről tudnak a szakemberek, de csak idő kérdése, hogy mikor bukkan fel az itthon szerzett fertőzés.

Milyen tünetek jelzik a Dengue-lázat?

A tünetek általában 4-10 nappal a csípés után jelentkeznek és a betegek általában influenzaszerű tüneteket tapasztalnak.
2-7 napos láz léphet fel, mely erős hullámzást mutathat: hol csökkenhet, hol felszökhet.
Ezt az első napokban az arcon jelentkező bőrpír kísérheti.
Jelentkezhet még súlyos fejfájás, szem mögötti fájdalom, izom- és ízületi fájdalom, hányinger, hányás, valamint jól kitapinthatóak a megduzzadt nyirokcsomók is.
A második hétben lapos, vörös kiütések jelenhetnek meg a test nagy részén, a tenyereken és a talpakon pedig viszketés és hámlás léphet fel.

Vannak esetek, amikor súlyossá válik a fertőzés

Bár a legtöbben egy-két hét után felépülnek, előfordulhat, hogy egyeseknél a fertőzés sokkal súlyosabb formája alakul ki, ami már egy életveszélyes állapot. Ezek a tünetek általában 24-48 órával azután jelentkeznek, hogy a dengue-láz kezdeti hulláma elmúlt, és az érintett jobban érzi magát.

Súlyos gyomorfájdalom, ismétlődő rosszullétek, szapora légzés, fogínyvérzés, orrvérzés, rendkívüli fáradtság, nyugtalanság és véres hányás/széklet.

Hogy lehet elkerülni a fertőzést?

hosszú ujjú felső és nadrág viselése
rovarriasztó szerek használata
szúnyogháló
lehetőség szerint ne hagyjunk a kertben állóvizet

Kapcsolódó
Veszélyes invazív szúnyogfajt azonosítottak
Szlovákiában történt az eset, de az elmúlt években már Magyarországon is több alkalommal kimutatták.

The post Ezekre a tünetekre kell figyelni a tigrisszúnyog csípése után first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed