Ezért érdemes idén a goodwoodi fesztiválra figyelni!

1993-as megnyitása óta a Goodwoodban megtartott Festival of Speed rendezvény hatalmasat fejlődött. Ma már több gyártó itt mutatja be először a nagyközönség előtt az újdonságát, de olyan is is akad, amely a világpremiert is ekkorra időzíti. 1997 óta minden évben egy adott márka különleges standot kap a rendezvény központjában, csupán két kivétel akad: 2017-ben az F1-től elköszönő Bernie Ecclestone karrierje előtt tisztelgett a fesztivál, míg 2020-ban egyetlen jármű sem került a rivaldafénybe, mivel a Covid miatt nem tartották meg az eseményt. Idén először egy villanyautó lesz a kiemelt stand sztárja, méghozzá az MG Cyberster személyében, részint azért mert a kínai-brit márka idén ünnepli 100. születésnapját. Ennek apropóján egy új SUV-ot is bemutatnak, de más gyártók is hoznak újdonságokat.

HirdetésALFA ROMEO

Az olaszok rögtön két újdonságot is elvisznek Goodwoodba. A tavaly bemutatott, tisztán elektromos vagy V6-os motorral rendelhető 33 Stradale biztosan tiszteletét teszi a rendezvényen, ám egyelőre nem tudni, hogy a pályán is feltűnik e vagy csak kiállítják. Az Alfa másik nagy újdonsága, a Milanóból lett Junior is feltűnik majd, ráadásul mindjárt a 240 lóerős csúcsmodellt, a Veloce kivitelt viszi a fesztiválra a gyártó.

Hirdetés

ASTON MARTIN

A motorsport világából inspirálódó 735 lóerős, V12-es motorral szerelt Valiant nem csak ott lesz a rendezvényen, de biztosan látható lesz mozgás közben is. A mindössze 38 példányszámra korlátozott kupét a márka rangidős Formula-1-es versenyzője, Fernando Alonso fogja meghajtani a pályán.

BMW

A bajor gyártó nem bízza a véletlenre, és legalább 7 különböző modellt is elvisz Goodwoodba. A nemrég bemutatott 1-es biztosan tiszteletét teszi, csakúgy mint a ráncfelvarrott M2-es és M3 Touring. Emellett az elképesztően erős új M5-ös is feltűnik majd, csakúgy mint az X3-as városi terepjáró is. Különlegesebb járművekkel is találkozhatnak a fesztiválra kilátogatók a BMW standján, hiszen az i5 Flow Nostokana a színváltós karosszériájával, illetve a Skytop tanulmányautó is jelen lesz.

FORD

A valaha volt legerősebb Mustang is tiszteletét teszi, igaz ennek Európai premierje már megvolt az idei Le Mans-i 24 óráson, de nem lenne meglepő, ha a Ford a versenypályán is megfuttatná az “utcai GT3-ast”.

HONDA

A napokban biztossá vált, hogy a tavaly Tokióban bemutatott újkori Prelude Európába is érkezik, így nem meglepő, hogy a Sebesség Fesztiválján is feltűnik. A bejelentéssel együtt azt is elárulták, hogy hibrid hajtásláncot kap majd, ám ezzel kapcsolatban többet nem árultak el. Hivatalosan egy tanulmányautót hoz a Honda, így a pályán szinte biztosan nem fog feltűnni, sőt egyelőre az is kérdéses, hogy az utastérből mutatnak e bármit is.

MASERATI

Először mutatkozik be a nagyközönség előtt a Maserati MC20 Icona és Legend kivitele. A gyártó az MC12-es 20. évfordulójára készítette a két különleges verziót. Az egyik festése a klasszikus fehér-kék árnyalatot kapta, míg a másik az MC12 GT1 Vitaphone versenyautóból inspirálódott.

MCLAREN

Immár 40 éve történt Ayrton Senna tragikus kimenetelű imolai balesete. A kerek évforduló nyomán a világ több pontján is igyekeznek méltó módon megemlékezni a brazil versenyzőről, ebből pedig természetesen nem maradhat ki a McLaren sem, akikkel pályafutása legnagyobb sikereit érte el. Goodwoodban a legendáról elnevezett modelljüket különleges festéssel állítják ki, amelyen a brazil nemzeti színek mellett Senna arcképe is megtalálható. A különlegesség a pályán is feltűnik majd, a volán mögött a világbajnok unokaöccsével, Bruno Sennával.

MG

Az idei fesztivál kiemelt márkája nem csak a Cybersterrel igyekszik felhívni magára a figyelmet. A vadi új HS világpremierjét is a fesztiválra időzítették, egyelőre csak néhány kedvcsináló felvételt tettek közzé.

LAND ROVER

Minden idők legerősebb Defendere, az Octa is feltűnik a rendezvényen. A 4,4 literes, V8-as motorral hajtott (hivatalosan lágy hibrid) terepjáró 626 lóerős teljesítményt és 800 newtonméteres nyomatékot képes produkálni.

MINI

A Mini hivatalosan egy prototípussal érkezik Goodwoodba, méghozzá az első villanyautóval, amelyet a John Cooper Works fejlesztett. Már korábban megerősítették, hogy a pályán is biztosan feltűnik majd az újdonság, amely az 1964-es Monte Carlo Rallyn aratott győzelemnek állít emléket.

RED BULL

Nem, a Red Bull nem energiaitallal, de még csak nem is F1-es autóval fog kivonulni a rendezvényre, hanem az első saját fejlesztésű személyautójával. Kétségtelen, hogy a “bikások” hiperautója az egyik legjobban őrzött titok, ugyanis a világpremierét ünnepli a FOS-on (Festival Of Speed) az RB17.

RIMAC

A horvát márka villanyos hiperautója immár 15 éves, ennek apropóján a Rimac egy különleges kivitellel jelentkezett, amely most először lesz látható nyilvánosan. Valószínű, később sem lepi el az utcákat, mivel mindössze 9 készül belőle.

TOYOTA

A japánok nemrég leplezték le a GR Yaris ráncfelvarrott kivitelét, amelyhez már nekünk is volt szerencsénk. Goodwoodba mégsem ezt, hanem a hidrogénnel hajtott testvérét viszik el.

YANGWANG

Manapság egyetlen lista sem lehet teljes kínai autók nélkül, így van ez a Goodwoodban debütáló modellekkel is. A BYD égisze alatt futó Yangwang az 1287 lóerős U9 hiperautóját hozza el a brit fesztiválra.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed