Friss Hirek

Ezért folyik az orrunk, ha csípős ételt eszünk

Fűszeres ételek fogyasztása közben sokunknak feltűnt már, hogy az orrunk hirtelen “elindul”, mintha megfáztunk volna. Ez a jelenség, amelyet orvosi szaknyelven gustatoricus rhinorrhoea-nak neveznek, a szervezet természetes reakciója bizonyos ételek összetevőire. De mi áll ennek hátterében, és miért váltják ki ezt a hatást a fűszeres fogások?

A gustatoricus rhinorrhoea okai

A gustatoricus rhinorrhoea egy nem allergiás eredetű orrfolyás, amelyet gyakran olyan ételek váltanak ki, amelyek erős fűszereket tartalmaznak, például csilit, jalapeñót, wasabit vagy más csípős ízesítőket. A jelenség hátterében az áll, hogy a fűszeres ételek bizonyos vegyületei – például a kapszaicin – stimulálják az orrnyálkahártyában található érzékelő idegeket. Ezek az idegek reflexszerűen fokozott nyáktermelésre ösztönzik az orrnyálkahártyát, ami orrfolyáshoz vezet.

Mi történik a szervezetben?

A csípős ízt adó kapszaicin irritálja a nyálkahártyát, különösen az orr- és szájüregben.

Az arc és orr területén található háromosztatú ideg érzékeli ezt az irritációt. Ez a rendszer felelős a hő, fájdalom és irritáció érzékeléséért is.

Az irritáció hatására az idegrendszer reflexszerűen növeli a nyáktermelést az orrban, hogy “kimossa” az irritáló anyagot.

A csípős ételek hatására az erek kitágulhatnak, ami tovább növeli az orrnyálkahártya duzzadását és váladékozását.

Miért nem történik ez mindenkivel?

Nem mindenki reagál egyformán a fűszeres ételekre. Ennek oka lehet:

Egyéni érzékenység: Vannak, akiknek érzékenyebbek az orrnyálkahártyáján lévő receptorai.

Tolerancia: Azok, akik rendszeresen fogyasztanak fűszeres ételeket, idővel hozzászokhatnak, így kevésbé intenzív tüneteket tapasztalnak.

Genetikai tényezők: Egyes emberek genetikailag kevésbé érzékenyek a kapszaicinre és más irritáló anyagokra.

Miért szeretjük mégis a fűszeres ételeket?

Bár a fűszeres ételek fizikai kellemetlenségeket okozhatnak, sokan kifejezetten élvezik ezeket. Ennek oka lehet:

Endorfintermelés: A csípős ételek okozta irritáció hatására a szervezet endorfint, azaz boldogsághormont termel.

Kultúra és szokás: Sok kultúrában a fűszeres ételek a gasztronómiai élmény szerves részei.

Hogyan csökkenthetjük a tüneteket?

Ha szeretjük a fűszeres ételeket, de elkerülnénk az orrfolyást, néhány praktikus tipp segíthet:

Kerüljük a nagyon csípős fűszereket, válasszunk enyhébb ízesítőket.

Igyunk tejet, ez segít semlegesíteni a kapszaicin hatását.

Fokozatos hozzászoktatással a szervezetünk kevésbé reagál hevesen.

Kapcsolódó
Irtóztak a csípőstől, mégis chilitermesztő lett a gombai pár
Miért kezd el olyan valaki chilit termeszteni, aki nem is szereti?

The post Ezért folyik az orrunk, ha csípős ételt eszünk first appeared on Sokszínű vidék.


Exit mobile version