Fáklyás felvonulással követelték a bűnösök megnevezését

Szerda este az Országos Közös Akarat és az Egységes Diákfront szervezésében pár száz ember vonult végig fáklyákkal a Gellért térről a Szabadság hídon át a Kossuth térre, hogy kiálljanak a bántalmazott fiatalok mellett, a bűnösök megnevezését és a gyermekek védelmét követeljék. A Kossuth téren az Egységes Diákfront elnökségi tagja a gyermekvédelem szigorítását követelte.

A szervezők külön kérték, hogy a résztvevők ne skandáljanak, így a tömeg csendben vonult. Meleg Sándor, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke a demonstráción úgy vélekedett, hogy a kormány bejelentett intézkedései, az Alaptörvény módosítása és a szociális intézményvezetők felülvizsgálata semmilyen érdemi megoldást nem jelentenek azokra a problémákra, amelyekkel az ellátórendszer küzd. Szerinte a döntések semmilyen módon nem lesznek képesek megakadályozni a további abúzusokat, vagyis azok nem mások, mint látszatintézkedések, improvizációk a potens cselekvés látszatának fenntartására. Meleg Sándor azt üzente a döntéshozóknak, hogy a gyermekvédelmi rendszerben a bajokat megelőzni kell, nem utólag szankcionálni, vagyis úgy kell kialakítani a rendszert, hogy ne legyen benne bántalmazás.

Giay Lola, az Egységes Diákfront elnökségi tagja arról beszélt, hogy a bicskei gyermekotthonban az éveken át tartó szexuális zaklatás gyermekek életét tette tönkre. Ez azért történhetett meg, mert többszöri figyelmeztetés ellenére sem cselekedett a hatalom. Pár lemondás és törvénymódosítás kezdetnek jó, de ennyi nem elég. Emlékeztetett arra, hogy tízszer annyi bírság jár a nem gyermekbarát könyvek befóliázásának elmulasztásáért, mint 19 ezer gyermekpornográf kép és videó birtoklásáért. „Ez undorító!” Ebben a helyzetben kezdték el az Országos Közös Akarattal egy, a gyermekvédelmi törvény módosítására törekvő gyermekvédelmi kerekasztal megalakítását.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed