Farkasok tizedelik a kóbor kutyákat Erdélyben

Évekig vizsgálták a tudósok a Hargita környékén élő farkasokat – írta a maszol.ro. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az ordasok táplálékában jelentős szerepet tölt be a kutya, aminek több oka is van.

Szabó Szilárd, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség Természetvédelmi Osztályának vezetője a Wolflife projekt keretében négy évig tanulmányozta a ragadozók életmódját. A szakértő a portálnak megerősítette: a farkas – más megnevezéssel toportyán – rendkívül óvatos állat, az embert messziről kerüli.

A Hargitát átszövik a farkasok által használt útvonalak, átjárók. A csapásokon portyázó falka megközelítőleg két hét alatt járja be a vadászterületét. Éjszakai életmódot folytatnak. Gyorsan alkalmazkodó fajról van szó, ennek köszönhető, hogy az évszázadok alatt életben maradtak.

A kutató szerint a farkas nem jelent veszélyt az emberre, legtöbbször a viselkedését értik félre.

A farkas, mint ragadozó, azon igyekszik, hogy minél kevesebb energia ráfordításával jusson hozzá a táplálékához. A falkák stratégiája, hogy ellenőrzésük alatt tartják a területükön élő prédaállatokat – szarvasokat, vaddisznókat, őzeket –, és így próbálják eldönteni, hogy van-e közöttük olyan állat – sérült, beteg, legyengült –, amit érdemes elejteni.

Pixabay

A különböző kutatásokból kiderült, hogy az a híresztelés, miszerint a farkas táplálékának a jó részét a bárány és egyéb háziállatok teszik ki, nem igaz. A farkasok által legsúlyosabban érintett területeken is csak 3-4 százaléka volt háziállat a farkas táplálékának, de még ott is, mindig számba kell venni, hogy egy része nem a farkasok által megölt haszonállat, hanem dögevés.

Meglepő, és a világon egyedülálló jelenség Romániában, hogy hatalmas arányban fordult elő a farkas táplálékában a házi kutya. Akár 20 százalékot is kitett az arány, ilyet a világon sehol nem tapasztaltak.

A farkasnak a kutya konkurense, amit igyekszik elpusztítani. Romániában rengeteg a kóbor kutya, és a pásztoroknál még mindig tapasztalható, hogy tavasszal összeszedik az ebeket, majd ősszel nem hozzák vissza a hegyről, elcsapják őket, hogy ne kelljen télen etetni, így lesznek a szerencsétlen kutyák a farkasok áldozatai.

Kapcsolódó
Hemzsegnek a vadak a nógrádi erdőkben
Bárna környékén, a Cserhátban, de a Karancsban is vannak medvék.

The post Farkasok tizedelik a kóbor kutyákat Erdélyben first appeared on Sokszínű vidék.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed