Felakasztják az Iszlám Állam volt vezetője özvegyét

Halálra ítélték szerdán az Iszlám Állam (ISIS) korábban megölt vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi özvegyét – közölte az iraki Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács az állami INA hírügynökségen keresztül. A karh-i büntetőbíróság ítélete szerint a nőnek a terrorszervezettel való együttműködése miatt kell az életével felelnie. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács a közleményben ismertette, hogy

a terroristanő jazidi nőket tartott fogva a házában, majd az ISIS bandái elrabolták őket a Ninive tartomány nyugati részén fekvő Szindzsár körzetében.

Az ítéletet a 2005-ös iraki terrorellenes törvény valamint a jazidi női túlélőkről szóló 2021-es törvény rendelkezései alapján hozták meg – tudatták a közleményben. Az MTI erről szóló híradása a bíróságra hivatkozva azt írta, al-Bagdadi feleségét kötél általi halálra ítélték emberiesség elleni bűnök, a jazidi emberek elleni népirtás, valamint terrorcselekményekben való részvételért.

Miután az Iszlám Állam a 2010-es évek közepén kiterjesztette ellenőrzését Észak-Irak területére, valamint átlépte a szíriai határt, jazidi nők ezrei kerültek a terrorszervezet fogságába.

Az ISIS ideológiája alapján ezekre a nőkre teljes mértékben tárgyként, eladható árucikként tekintettek, hiszen a jezidizmus nem tartozik az ISIS felfogása szerint a tolerálható vallások közé, gyakorlói hitetlennek számítanak.

A fogságból kiszabadult túlélők később arról számolt be, hogy elfogásuk után csoportokba osztották őket, koruk és házassági státuszuk alapján, az időseket pedig rögtön megölték. A foglyul ejtett jazidi nők ellen a puszta erőszak és az emberkereskedelem mellett különösen gyakori volt a szexuális erőszak. A Human Rights Watch adatai alapján 105 nőből legalább hetvenet sorozatosan megerőszakoltak.

Az erőszakkal együtt járt a kényszerített terhesség és abortusz, ami azt bizonyítja, hogy az ISIS annak érdekében követte el ezeket a bűncselekményeket, hogy ne születhessen meg a jaziditák újabb nemzedéke.

A terroristafeleség ítélete a fellebbviteli bíróság megerősítésével válhat jogerőssé és végrehajthatóvá. A nő jelenleg is őrizetben van.

Abu Bakr al-Bagdadi, akivel 2019 novemberében végeztek az amerikai különleges erők Szíria északnyugati részén, az ismeretlenségből emelkedett a terrorszervezet élére, és minden muszlim kalifájának kiáltotta ki magát. Bagdadi a hatalma csúcsán, 2014 és 2017 között vezette a terrorszervezet, mikor az Iszlám Állam hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban.

The post Felakasztják az Iszlám Állam volt vezetője özvegyét first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed