Felépítették az ország egyik legfontosabb fesztiválját, a Filmintézetet nem nagyon érdekli

Szűkös állami források? Új stratégiával próbál túlélni az ország egyik legjelentősebb filmfesztiválja, a BIDF.

Mi történt? A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (Budapest International Documentary Festival, BIDF) mögött álló alapítvány (BIDF a dokumentumfilmekért Alapítvány) és szervezőcég (All-Dox Kft.) a korábbitól szokatlan módon már két pályázatot is leadott fesztiválszervezésre a Nemzeti Filmintézetnek (NFI) állami támogatásért.

Mire kértek pénzt?

Egy utazófesztiválra, ahol egész 2024-ben, iskoláktól kezdve klubokon át művészmozikig tartanak vetítéseket, beszélgetéseket – pont úgy, mint eddig, csak most külön forrásból. 58 millió forintos költségvetéssel nyújtották be a pályázatot, áprilisban az NFI úgy döntött, hogy 20 milliós de minimis támogatást ad rá. Ez a legkevesebb, amit egy projekt kaphat.

A másik pályázat egy egyetemi filmes fesztiválra szólt volna szakmai programokkal (workshopok, ötletbörzék), tíz ország egyeteméről meghívva oktatókat, diákokat, kb. 20 versenyfilmet. Magyar egyetemeket is bevontak volna.

De hiába: az NFI az Uni Docu Fest nevű pályázatot a júniusi döntése értelmében nem támogatja.

Ehhez a BIDF tízmilliós nagyságrendben adott be költségvetést, állami támogatás híján nem fognak belevágni az egyetemi projektjükbe.

„Tíz éve adunk be pályázatokat, soha nem mertünk reális költségvetést leadni, csak a minimálisat. Mindig vagy elutasítják indoklás nélkül, vagy pedig töredékpénzt adnak” – mondja Sós Ági társalapító-fesztiváligazgató a Forbes.hu-nak.

Miért fontos ez? A BIDF a dokumentumfilmes műfaj, sőt az ország egyik legjelentősebb filmfesztiválja. Országszerte telt házas vetítésekkel fut, világszerte megmozgat alkotókat, minden évben elcsíphető náluk a legfrissebb dokus termés.

Ehhez képest szűkös forrásokból, áldozatos munkával, de profi mentalitással, vörös szőnyeges hangulattal hozzák vissza minden évben a fesztivált.

Évről évre nehezebb a dolguk. Az NFI sok éve nem emel a fesztiválnak adott közvetlen állami támogatások méretén.

A hiányzó pénzt több száz forrásból, extra munkából igyekeznek kipótolni az állandó munkatársak és az önkéntesek.

Több ebből

Videójátékban idézik meg a 80-as évek Magyarországát, és mindenben ellene mennek a piacnak
Tovább nő a Tiborcz-birodalom, fontos céggel bővült a portfólió

Mit jelent ez? A szervezők minden évben egyetlen részletes pályázatot szoktak leadni, ezzel lefedve a csapat egész éves tevékenységét (országjárás, iskolai vetítések, online filmforgalmazás stb.). Ez tavaly 133 milliós összegről szólt, ami így is a minimál-költségvetésnek felelt volna meg. Akkor is, mint már több éve, mindössze húszmilliós támogatást kapott Sós Ági és csapata.

Idén a BIDF-nél stratégiát váltanak, szétbontják a tevékenységeket és külön adnak le rájuk pályázatokat.

Az éves nagyfesztiválra, a telt házas vetítésekkel, több mint tízezer eladott jeggyel futó, több tucat ország filmjeit és alkotóit vendégül látó BIDF-re pár hete adták be a pályázatot 80 millió forint körüli költségvetéssel. Amint erről a pályázatról is dönt az NFI, a 10 városban futó vidéki fesztiválra is külön pályázatot adnak be.

„Ha nem nyerünk, minden egyértelművé válik. Ha viszont nyerünk, akkor nyertünk” – foglalja össze Sós Ági, mit fognak leszűrni az NFI gondolkodásából a döntések alapján.

Kontextus. Az állami támogatás mérete az éves BIDF-programokban már négy éve ugyanúgy húszmillió forint, pedig Sós Ági szerint az elmúlt hat évben négyszeresére drágultak a költségeik. Ehhez képest az NFI kirakatfesztiválja és díjátadója, az államilag támogatott magyar filmeket összefogó Magyar Mozgókép Fesztivál évről évre egyre több állami forrásból gazdálkodhat (2022: 209,6 millió; 2023: 243,1 millió; 2024: 341,6 millió forint).

A BIDF történetét, kulturális jelentőségét, üzleti működését és nehézségeit tavaly írtuk meg először a Forbes.hu-n. A csapat a fő fesztivál és az évközi programok költségeit a szűkös állami támogatás mellett is igyekszik kipótolni piaci, önkormányzati, intézeti és magántámogatásokkal, anyagi és dologi juttatásokkal egyaránt.

Mindez amúgy kívülről alig látható a szervezésen. Az ország egyik legprofibb, legpezsgőbb fesztiváljáról beszélünk, ahol olyan dokumentumfilmeket lehet nagy vásznon elcsípni, amiket itthon máshol nem vagy csak nehezen. (Disclaimer: a cikk szerzője meghívásra zsűrizett idén a filmfesztiválon.)

Hogyan tovább? „Egyféle módon lehet megölni egy pénzigényes ügyet: ha nincs rá pénz. Ha viszont nincs, akkor is mellénk áll a társadalom“ – mondja Sós Ági.

Az idei tizedik BIDF-re és az azt követő eseményekre immáron a társadalomhoz fordultak segítségért egyszeri vagy rendszeres támogatások formájában.

Emellett az OTP is beveszi a BIDF-et a lakossági adománygyűjtő programjába. Ritka, hogy a pénzintézet kulturális ügyben is kampányt indítson, Sós Ági szerint a célösszeg 15 millió forint.

A 2025-ös fővárosi BIDF január 25-től február 2-ig fog tartani, és már a legutóbbi fesztivál végével elkezdték szervezni, filmeket válogatni hozzá.

The post Felépítették az ország egyik legfontosabb fesztiválját, a Filmintézetet nem nagyon érdekli appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed