Feljelentést tett egy jobbikos képviselő a Spar-botrány ügyében, miután a cég szerint Orbán egy rokonának akart tulajdonrészt szerezni

Ismeretlen tettes ellen, de egyértelműen Orbán Viktorra célozva tett feljelentést a hétvégén kirobbant Spar-botrány ügyében Lukács László jobbikos képviselő.

Az Economx által kiszúrt sztori igazából még pénteken indult, amikor a Lebensmittel Zeitung című osztrák élelmiszeripari szaklapban megjelent egy interjú Hans Reisch-sel, a Spar Austria vezérigazgatójával. Reisch ebben arról beszélt, hogy miután bejelentést tettek az Európai Bizottságnál a magyarországi élelmiszerláncokra kivetett különadó miatt,

kénytelen voltak átszervezni a magyarországi Spar működését és cégstruktúráját, hogy meg tudják védeni a céget „Orbán Viktor karmaitól”.

Hogy ez mit jelent?

Reisch azt állítja,a magyar miniszterelnök azt kérte a Spartól, hogy engedjék meg, hogy egy rokona befektessen a magyarországi leányvállalatba.„A magyar kormány lényegében ezen a részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát” – fogalmazott a vezérigazgató.

A Spar ezért egy svájci cégébe szervezte át a magyarországi lánc telek-, épület- és logisztikai jogait. Vagy ahogy a vezérigazgató egyszerűen megfogalmazta, az eszközeiket és az ingatlanjaikat azért adták át a svájci leánycégüknek, hogy Orbán ott ne férhessen hozzájuk.

A Spar feljelentést is tett a Bizottságnál, miután a megemelt különadó miatt az utóbbi két lezárt üzleti évben 47,8, illetve 32,8 millió eurós veszteséget szenvedett el. De a vezérigazgató szerint nem akarnak kivonulni Magyarországról.

A jobbikos Lukács ezzel magyarázta, hogy feljelentést tett:

„Bár a multinacionális boltokkal kapcsolatban ezer kritikánk van, hiszen a Jobbik mindig is a kisvállalkozók érdekeit védte, azonban azt nem nézhetjük ölbe tett kézzel, hogy miniszterelnök közpénz milliárdok árán vadkeleti stílusban einstandol cégeket a rokonoknak, és utána szintén közpénzből tartja fent az amúgy piaci környezetben tehetségtelenségük miatt életképtelen cégeket.”

A Miniszterelnöki Kabinetiroda korábban ennyit reagált az ügyre: „A kiskereskedelmi különadót az Európai Unió Bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed