Ferenc pápa reformjai? Semjénnek nem kérdés

Kövér László elutasította a DK-s Vadai Ágnes kérdését arról, hogy Semjén Zsolt egyetért-e a Püspöki Szinódus katolikus egyház műkődésének megreformálására törekvő levelével.

A fideszes házelnök elfogadta az egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért is felelős miniszter érvelését, hogy a kérdésben foglaltak nem érintenek kormányzati feladatkört.  Semjén idézte az Alaptörvényt, amely szerint az állam és a vallási közösségek különváltan rnűkődnek, a vallási közösségek önállóak.

Ebből következöen Ferenc pápának, a katolikus egyház vezetőjének az írásbeli kérdésben hivatkozott reformtörekvésc megítélése, így a teológiai, dogmatikai, kánonjogi kérdések nem tartoznak a Kormány feladat- és hatáskörébe.

Vadai Ágnes kérdésében előzőleg a 444.hu alapján pontokba szedve idézte a Püspöki Szinódus (Magyar Kurírban közzétett) levelét, amelyben egyebek mellett például az áll, hogy a katolikus egyháznak meg kell hallgatni azokat,

akiknek nincs szavuk a társadalomban, akik kirekesztve érzik magukat, az egyházból is,
akik a rasszizmus bármilyen formájának áldozatává váltak,
akik egyházi személyek visszaéléseinek áldozatai lettek,
akik nem osztják hitét, de keresik az igazságot, akikben jelen van és tevékenykedik a Lélek.

Ferenc pápa szerint egyébként a szinódus

párbeszéd a megkereszteltek között, az Egyház tagjai között az Egyház életéről, a világgal folytatott párbeszédről, az emberiséget ma érintő problémákról.

The post Ferenc pápa reformjai? Semjénnek nem kérdés first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today