Friss Hirek

Finnország lezárja az Oroszországgal közös határát

Finnország két hétre teljesen lezárja Oroszországgal közös határát a személyforgalom előtt az illegális bevándorlás megfékezése végett – közölte kedden a Petteri Orpo finn miniszterelnök televízióban közvetített sajtókonferenciáján.

Mari Rantanen finn belügyminiszter szerint a határzár szerda éjféltől december 13-ig lesz hatályban.

Finnország a múlt héten már egy kivételével lezárta határátkelőit Oroszországgal közös határán, mindössze a legészakibb Raja-Jooseppit hagyta nyitva. A kormány bejelentése szerint most ezt is lezárják, s a két ország határán csak az áruforgalmat fogják keresztül engedni. A finn határőrség szerint novemberben mintegy 900 menedékkérő kelt át a finn-orosz határon egyebek között olyan országokból, mint Kenya, Szomália, Marokkó, Pakisztán, Szíria és Jemen. A hatóság összehasonlításul hozzátette, hogy korábban napi átlagban kevesebb mint egy határsértést regisztráltak.

Helsinki azt állítja, hogy Moszkva menedékkérőket próbál átjuttatni a határon megtorlásul, amiért Finnország fokozta katonai együttműködését az Egyesült Államokkal. A Kreml tagadja ezt. „Ez Oroszország befolyásolási művelete, és mi ezt elfogadhatatlannak tartjuk” – hangsúlyozta Orpo.

A finn miniszterelnök hétfőn arról beszélt, hírszerzési értesüléseik vannak arról, hogy az orosz hatóságok segítséget nyújtanak az illegális bevándorlóknak, s a finn határátkelők lezárása ellenére további migránsok tartanak a finn-orosz határ felé.

Hétfőn mindössze három menedékkérőt regisztráltak a lappföldi Raja-Jooseppi határátkelőnél, kedden pedig egyet sem.

(MTI)

The post Finnország lezárja az Oroszországgal közös határát first appeared on 24.hu.


Exit mobile version