Ugyan napjainkban még nem létezik gyógymód a demenciára, a kutatások egyre több tényezőt be tudtak mutatni számunkra, amelyek befolyásolhatják ennek a kockázatát – beleértve a testmozgást, az étrendet, az alkoholfogyasztást és a társas kapcsolatainkat is. Egy friss tanulmány szerint pedig úgy tűnik, a sajtfogyasztás is hatással lehet a demencia kialakulására – írja a Science Alert.
A Meiji japán élelmiszeripari vállalat megbízásából készített, Nutrients szaklapban megjelent tanulmányban japán kutatók 7914, 65 év feletti ember adatait elemezték. A megkérdezettek fele legalább hetente egyszer evett sajtot, míg a fele egyáltalán nem. A résztvevők egészségi állapotát három éven át követték nyomon. A sajtot fogyasztó csoportból 134 főnél (3,4 százalék) alakult ki demencia, a sajtot nem fogyasztók körében 176 fő (4,5 százalék) volt ugyanez az adat. Ez körülbelül 10 vagy 11 plusz esetet jelent minden 1000 főre vetítve.
„Ezek az eredmények összhangban vannak a tejtermékbevitel és a kognitív egészség közötti kapcsolatot korábbi megfigyelési bizonyítékokkal” – jelentette ki Seungwon Jeong, a japán Niimi Egyetem geriátriai kutatója. „Bár az egyes személyekre gyakorolt hatás szerény, népességszinten, különösen a nem annyira sajtfogyasztó országokban az ilyen különbségek jelentősen hozzájárulhatnak a demencia megelőzésére irányuló stratégiák kidolgozásához.”
Egy másodlagos elemzésben az is kiderült, hogy a sajtot nem fogyasztók jellemzően kevésbé étkeztek egészségesen, ami szintén hozzájárulhat az összefüggéshez. A kapcsolat ebben az elemzésben kevésbé volt erős, de még mindig szignifikáns. Tehát, úgy tűnik, hogy a sajtban van valami, ami megelőzheti a demencia kialakulását, a tápláló étrend által ismert jótékony hatásokon kívül. A kutatók ezt ugyan nem vizsgálták meg konkrétan, de a korábbi tanulmányok némi támpontot adnak arra vonatkozóan, hogy mi lehet a lényeg.
A sajt olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyekről közismert, hogy támogatják az agy egészségét, például a K-vitamin. Emellett gazdag a bélrendszer számára hasznos baktériumokban is, amely azért fontos, mert számos korábbi kutatás talált összefüggést a bélrendszer egészsége és a demencia között. Erős bizonyítékok vannak arra is, hogy az erjesztett tejtermékek, mint például a sajt, jót tesznek a szívnek, és a szív egészségét régóta fontosnak tartják a demencia összevetésében.
The post Furcsa összefüggést találtak a sajtevés és a demencia között first appeared on 24.hu.