Gleccserek, vulkánok és sarki rókák földjén

„A vulkánokkal és jégtakarókkal tarkított Izland Földünk egyik páratlan tájával várja a természet szerelmeseit. A megannyi különleges természeti képződmény, a gazdag és változatos élővilág és a szélsőséges időjárás együttesen teszi a szigetországot igazán egyedülállóvá. 2023 januárjában egy új típusú Erasmus+ ösztöndíjat hirdettek PhD hallgatók számára. Régi álmom vált valóra a pályázat elnyerésével, melynek köszönhetően három hetet dolgozhattam a Vatnajökull Nemzeti Parkban vadőrként. Állandó szállásom a hangulatos, 500 lakosú Kirkjubæjarklaustur településen volt, de több napot tölthettem el a hegyekben az egyes vadőrszállásokon és a Park déli régiójában, közel a híres Jökulsárlónhoz (Glacier Lagoon). Előadásomban a kalandok és az érdekesebbnél érdekesebb természeti csodák mellett a vendégszerető izlandiakról, kultúrájukról, gasztronómiájukról és a sziget unikális élővilágáról is szót ejtek, melyeket volt szerencsém közelebbről megismerni” – mondja az előadó.

Jó Viviána 2018-ban szerzett földtudományi alapszakos (geográfus specializációs) diplomát és 2020-ban geográfus mesterszakos (geomoroflógia) diplomát. 2020 óta a Természetföldrajzi Tanszék PhD-hallgatója, doktori kutatásait a glaciológia területén végzi.

A Földrajzos Klub 1993 óta működik az ELTE-n. Rendezvényeit hallgatók, doktoranduszok és oktatók együtt szervezik, hogy mindenki számára érdekes és élvezetes programokat kínáljanak. Az előadások elsősorban útibeszámolók, de szóba kerülnek különféle földrajzi és földtudományi témák, aktuális kutatások is.

Időpont: 2023. december 6. 18:00
Helyszín: ELTE TTK Szabó József előadó (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/C, 0-803.) és online.

The post Gleccserek, vulkánok és sarki rókák földjén first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed