Grand Majestic Sichuan

Elégedetten nyugtázom, amikor a kedves séf, Theign Phan részletesen elmeséli, hogy mennyire téves sztereotípia a szecsuáni konyháról, hogy abban a csípős ízek dominálnak. Állítása szerint szó sincs nyelvleégetésről, órákig lángoló ajkakról, soha véget nem érő csuklásról, izzadásról, vörösödésről és sápadásról, hiszen ez az egyensúlyról, a bizsergésről, az alapanyagokról, a színekről szól.

Egy ponton túl nem tudtam tovább követni nagyívű gondolatmenetét, addigra már gyanútlanul bevettem a számba az első falatot, és szétrobbant a fejem, lebénult a nyelvem, elzsibbadt az agyam, lángolt az arcom. Közben igyekeztem megértően mosolyogva bólogatni. Na, meg kiérezni a finom egyensúlyt, amit a számban felrobbanó atombomba (állítólag) képvisel. Ha nem is sikerült teljesen, de „minek mentem oda”, vállalom érte a felelősséget. Vállaltam, és izzadtam is rendesen, ahogy azok teszik, akiknek fogalmuk sincs egyensúlyról, meg borzalmas, szégyellnivaló előítéletekről.

Aztán csak eljött az étkezésnek az a pontja, amikor a fogások sora egyszer csak összeállt valami egészen mássá. Ugyan az első tíz fogáshoz nagyjából annyi csilit használtak fel, mint a magyarországi csilifarm egész termése (ki számolja?), az első detonáció elmúltával végre kezdek más ízeket, sőt egyfajta eufóriát érezni.

És innentől teljes a boldogság, tényleg egyensúlyba kerülök az univerzummal – az más kérdés, hogy az is öröm, hogy a halálos dózis bevitele után egyáltalán még életben vagyok. Lehet, hogy gasztronómiai Stockholm-szindrómám eredménye, de kimondottan vadászni kezdem az igazán kövér, extra csípősnek tűnő csilipaprikákat, és gondolkodás nélkül követem a teremfőnököt, amikor a mellékhelyiségbe invitál.

Szerencsére csak azért, hogy ki ne hagyjam a különleges meglepetést: a mosdóban champagne és szecsuáni borssal ízesített gin áll a szomjas vendégek rendelkezésére. Az ételsor végül fantasztikusnak bizonyul, a bambuszrügytől a padlizsánon át a Mapo tofuig, de azért inkább a bátraknak és vakmerőbbeknek javaslom a kipróbálását. Külön említést érdemel a csodás enteriőr is, a 70-es évekbeli budoár- és diszkóhangulat, a kacskaringós formák és az élénk vörös színek kiváló kiegészítői a csilitripnek.

Itt keresd!
Grand Majestic Sichuan
Landmark, Alexandra House 18 Chater Rd Central, Hongkong
Ár: 100 000 forinttól

The post Grand Majestic Sichuan appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed