Friss Hirek

Guardian: Orbán emberei Washingtonban zárt ajtók mögött győzködik a republikánusokat, hogy állítsák le Ukrajna katonai támogatását

A Guardian azt írja, hogy Orbán Viktor, a szélsőjobboldali magyar kormányfő szövetségesei zárt ajtók mögött tartanak megbeszéléseket a republikánusokkal Washingtonban, hogy szorgalmazzák Ukrajna amerikai katonai támogatásának megszüntetését.

A lap szerint a Magyar Külügyi Intézet munkatársai – akik előtt Orbán a héten arról beszélt, hogy évszázados távlatban nem volt olyan aktív és kiterjedt a magyar külpolitika, mint az elmúlt években – és a washingtoni magyar nagykövetség munkatársai hétfőn kezdik a kétnapos rendezvényt, aminek a konzervatív Heritage Foundation agytröszt ad otthont.

Az első napon panelbeszédeket tartanak az ukrán háborúról és olyan témákról, mint a transzatlanti kulturális háborúk. Várhatóan vendég lesz Ernyei Magor, a CPAC (Conservative Political Action Conference) Hungaryt szervező intézet, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója. Kelley Currie, Donald Trump exelnök egyik volt volt nagykövete azt mondta, hogy meghívták, „de visszautasította”. Egy republikánus forrás szerint a résztvevők egy részét – köztük a Kongresszus republikánus tagjait – meghívták a másnapi zárt ajtók mögötti tárgyalásokra.

A magyar nagykövetséghez közel álló diplomáciai forrás szerint „Orbán bízik abban, hogy az ukrán segély nem megy át a Kongresszuson, ezért próbálja blokkolni az EU segítségét is” – írja a Guardian.

Volodimir Zelenszkijnek Argentínáig kellett utaznia ahhoz, hogy tudjon beszélni Orbánnal, aki nagy utat járt be másfél év alatt: mintha a kárpátaljai magyar kisebbség ügye sem lenne már annyira fontos, mint a Brüsszellel és a Kijevvel szembeni keménykedés. Amerikában a republikánusok az ukránok támogatását a migrációs szigorítással kötnék össze.

Vlagyimir Putyin orosz diktátor nemrég arról beszélt Moszkvában, hogy Ukrajnának nincs jövője.


Exit mobile version