Guardian: Orbán emberei zárt ajtók mögött próbálják győzködni a republikánusokat az ukrán segély leállításáról

Az amerikai kongresszus több republikánus tagjával fog megbeszéléseket folytatni a washingtoni magyar nagykövetség több munkatársa, valamint Ugrósdy Márton, a miniszterelnöki Politikai Igazgatói Irodát vezető helyettes államtitkár és Demkó Attila biztonságpolitikus, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője. A The Guardian információi szerint arról próbálják majd meggyőzni a republikánusokat, hogy állítsák le az Ukrajnának adott katonai segélyeket.

A brit lap cikke szerint Ugrósdy, Demkó és a nagykövetségi dolgozók a Heritage konzervatív agytröszt kétnapos konferenciáján vesznek részt, aminek részeként tartanak a második nap zárt ajtók mögötti megbeszéléseket, amikre republikánus politikusokat is meghívtak. A lapnak egy, a washingtoni magyar nagykövetséghez közel álló diplomáciai forrása azt mondta:

Orbán biztos benne, hogy az ukrán segélyt nem fogja megszavazni a kongresszus, ezért akarja blokkolni az EU-s segítségnyújtást is.

Mint írják, Orbán gyakran kritikát fogalmaz meg az Ukrajnának nyújtott segélyekkel összefüggésben. A Guardian cikke kitér rá, hogy az elmúlt években Vlagyimir Putyin orosz elnök EU-n belüli legközelebbi szövetségesének tekintik Orbánt, aki nemrég mosolyogva fogott kezet az orosz elnökkel Pekingben, ami miatt a NATO-tagországok nagykövetei is összeültek.

Az American Enterprise Institute nevű washingtoni szervezet egyik magas rangú tagja, Dalibor Rohac a Guardiannek elmondta, hogy a washingtoni magyar nagykövetség az utóbbi időben nagyon aktívvá vált, és igyekeznek javítani kapcsolataikat a republikánusokkal. Ám szerinte hiába van jó kapcsolata néhány republikánussal, „nem valószínű”, hogy Orbán Viktornak bármilyen befolyása is van az ukránoknak szánt amerikai segély sorsára.

The post Guardian: Orbán emberei zárt ajtók mögött próbálják győzködni a republikánusokat az ukrán segély leállításáról first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed