Gyerekek, mi lenne, ha végre elkezdenénk műsort csinálni?! – Hámori Barbara, a nagybetűs tévés

Hámori Barbara megreformálta a magyar gyártású fikciós sorozatokat, milliókat ültet le a tévé elé, cége, a Scripted Productions pedig milliárdos bevételt termel. A városi lány falusi sorozatokat ír és rendez, és most a game showkban robbantana nagyot. A teljes sztori az áprilisi Forbesban.

„Átküldték az epizódot, és olyan gagyi volt, hogy nem akartam hinni a szememnek.” 2016-ban, amikor Hámori Barbara megnézte a nálunk később A mi kis falunk néven befutott sorozat eredeti, szlovák verzióját, a reakciója finoman szólva sem volt pozitív. „Magyar televíziós szemmel pocsék anyag volt, ugyanakkor elkezdtem megérteni, hogy itt paradigmaváltásra van szükség.” A Horná Dolná Szlovákiában pokoli erős számokat hozott, a teljes lakosság 57 százaléka nézte. „Addig mindenki azt hitte, hogy az amerikai sorozatokon szocializált magyar közönségnek magyarosított NCIS meg Helyszínelők kellenek. Ekkor lett világos, hogy nincs így.

A kelet-európaiaknak kelet-európai tartalmat kell gyártani.”

Barbara ekkor még a Content Lab and Factory égisze alatt dolgozott Kapitány Ivánnal és Kapitány-Diószegi Judittal. Csakúgy, mint később a Scripted Productions-nél, független gyártóként maguk fejlesztettek fikciós termékeket, és házaltak velük. Meglátták a sorozatban a fantáziát, és leforgatták a pilotrészt. „Bevittük a TV2-höz, és kiröhögtek minket. Az RTL-nél azt mondták, érdekes, kutassuk le – mondja Barbara. – A fókuszcsoport felrobbant, még sosem láttam ilyet. Egyszerűen megőrültek érte.” Az eredmények meggyőzték az RTL-t: megrendelte az első évadot a pajkaszegi falusi lakosság humoros mindennapjairól. Az első epizód a 18–49 éves lakosság körében több mint 33 százalékos közönségaránnyal kezdett, és ma is a csatorna egyik zászlóshajója.

„Elindult a bukolikus időszak az életemben. Én lettem a fővárosi kislány, aki falusi sorozatokat ír és rendez.” Barbaráék olyan terméket raktak le a magyar médiapiacra, ami nemcsak kimagaslóan sikeres lett, de kilőtte az új trendet is, a falusi vonalat. A Drága örökösök, majd később a Keresztanyu négy-négy évadját is 800 ezren nézték. „Barbara figyeli és észreveszi, kinek mire van szüksége, és nagyon proaktívan jön az ötleteivel. Ugyanez történt a Drága örökösöknél is – mondja ezt már Kolosi Péter, az RTL tartalomért felelős vezérigazgató-helyettese. – A telenovella reneszánszát neki köszönhetjük.”

A játék- és szórakoztató műsorokban is első akar lenni

„Gyerekek, mi lenne, ha végre elkezdenénk műsort csinálni?!” 2024 márciusában járunk az RTL székházában, a The Floor – Csak egy maradhat forgatásának vezérlőjében. Nagy az izgalom és a feszültség, az új formátum egyik első adását veszik fel. A vezérlőben, mint egy karmester, kézzel és hanggal vezényel a műsor rendezője, Füri Dávid, a háttérben Bányai Gábor, a hazai kvízműsorok tapasztalt kreatív szakembere épp újramondatja Szujó Zoltán műsorvezető felkonfját.

Barbara a vezérlő közepén ül, hanyagul feltett lábakkal, és az egyszeri megfigyelő azt hinné, unatkozik show-jának felvételén. Pedig figyel.

„Színes a felhozatal, szép munka! Ne ezt a macskajancsit! Válasszunk végre egy jó karaktert, hogy történjen valami!” Barbara kontrollmániája legendás, Kolosi szerint a produkcióknál mindent ellenőrizni akar, ami jó, de néha a kollégáknak sok lehet. Pláne, mert időnként bicskanyitogató stílusban tud beszélni. Leállás, a rendező instruál, az operatőrök ismét elindítják a felvételt.

A hazai fikciós sorozatok nagyasszonya új terepre váltott, és már nemcsak a telenovellákban, hanem a játék- és szórakoztató műsorokban is az első számú versenyző akar lenni. Rutinja itt is megmutatkozik, pár perc alatt repkednek az instrukciók, mit falnának a nézők. „Szóljunk a versenyzőnek, hogyha nem tudja a választ, inkább tippelgessen. Indítsuk már be ezt a műsort!”

Arról, hogy Barbara miben látja előnyét a többi gyártóval szemben, hogy forgatott fel egy tévécsatornát alig harmincéves programigazgatóként, mikor volt éhenhalási szindrómája, valamint milyen hatással volt pályaválasztására egy sáskajárás, az áprilisi Forbes magazinban olvashatsz.

The post Gyerekek, mi lenne, ha végre elkezdenénk műsort csinálni?! – Hámori Barbara, a nagybetűs tévés appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed