Hajszállal drágult az orosz importgáz, de így is csak ötöde a lakossági piaci árnak

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint novemberben köbméterenként 0,41 euróért érkezett a földgáz Magyarországra, ami durván 156 forintnak felel meg. Mint az ábránkon látszik, július óta ez a legmagasabb ár, de még így is messze van a tavaly év eleji 1,3 eurós (520 forint) szinttől, nem beszélve a 2022 októberében elért 2,5 eurós (1009 forint) csúcsárról.

A novemberi 156 forintos köbméterenkénti orosz importár

másfélszerese a lakossági rezsicsökkentett árnak,
és alig ötöde az átlag feletti fogyasztásra megállapított 767 forintnak.

Bár az árak régen visszarendeződtek az orosz-ukrán háborút megelőző szintre, gázárcsökkentésről nincs hír. Gulyás Gergely az egyik Kormányinfón újságírói kérdésre adott válaszából ugyan arra lehetett következtetni, hogy meg fogják vizsgálni a kérdést, Orbán Viktor miniszterelnök az év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján viszont már eltolta magától a témát, mondván, nincs időponthoz kötött árfelülvizsgálat.

Piaci szakértők azt várják, hogy a kormány a nagy rezsibombát az önkormányzati és az európai parlamenti választás előestéjére tartogathatja.

Igen hatékony politikai marketingeszköz a rezsivédelem, és a kormány számára nem is jár túl nagy költséggel. A rezsivédelmi alapot 2023-ra brutális méretűre, 2580 milliárd forintra duzzasztották, de ezzel alaposan túllőtték a keretet, ténylegesen 1373,5 milliárd forintot kellett lakossági rezsivédelemre fordítani. Az egyik fő kárpótlandó cég, a lakosságot ellátó állami MVM – mint korábban megírtuk – annyira jó évet futott, hogy a kormány miközben egyik kezével sok száz milliárd forint támogatást nyújtott a rezsicsökkentés okozta veszteségek kompenzálására, a meglepően nyereséges gazdálkodásra tekintettel 309 milliárd forintot kivett az MVM-ből osztalékelőleg formájában.

Ha ezt a visszaszipkázott pénzt levonjuk, és hozzávesszük, hogy a rezsivédelem nagyobb részt, durván 800 milliárd erejéig az extraadókból ment, akkor

a kormány kevesebb, mint 300 milliárd forintból megúszta a rezsicsökkentést.

Az idei évre rezsivédelemre 1361 milliárd forintot irányoztak elő, aminek a felhasználásáról egyelőre annyit tudni, hogy az Energiaügyi Minisztériumnak 372 milliárd forintot kell szétosztania az első negyedévre a villamosenergia- és földgázszolgáltatók kompenzálására.

TTF tőzsdei gázárak az elmúlt  két évben, euró/MWh

Cikkünk írásakor megawattóránként 28 euró körül kereskedtek a földgázzal az irányadónak tekintett holland gáztőzsdén, a TTF-en, ez köbméterre átszámítva (1 MWh=94,787 köbméter) 0,2954 euró. A hosszú távú orosz gázszerződésben a hivatalos közlések szerint az árak kéthónapos csúszással követik a TTF-et, a tőzsdei trend alapján még lejjebb mehet az orosz importgáz beszerzési ára.

The post Hajszállal drágult az orosz importgáz, de így is csak ötöde a lakossági piaci árnak first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed