Hatalmas víznyelők nehezítik az életet Törökországban

Évek óta egyre több víznyelő jelenik meg az aszályok sújtotta törökországi régióban, a bizarr látványt nyújtó, meglepően szabályos üregek egyik pillanatról a másikra nyílnak fel a szántóföldeken, számolt be a Phys.org . E régió az emberiség történetében is fontos helyszín, itt található például Çatalhöyük ősi városának maradványa is, az egyik legkorábban mezőgazdálkodásba volt terület ez.

Az új üregek keletkezésben az aszálynak és a modern mezőgazdálkodásnak is szerepe van. Amikor a talajvízkészletek kimerülnek, a talaj egészen egyszerűen beomlik, márpedig a felmelegedés és az egyre súlyosabb aszályok miatt az öntözés elengedhetetlen…

Arif Delikan professzor, a Konyai Műszaki Egyetem szakembere a régióban 640-nél is több víznyelőt számlált meg, és ezekből jó 600 található Karapinar városa közelében. Az elmúlt egy évben 20 üreg jött létre a városnál.

A régió, vagyis Anatólia középső vidéke karsztos, így földtanilag alkalmas e víznyelők létrejöttére, és bizony már évszázadokkal ezelőtt is kialakultak itt efféle üregek. A mélyben lévő kőzeteket a víz kioldja, abban barlangok születnek, amelyek felett a meggyengülő tetőzet könnyen beomolhat. Létrejöhetnek fokozatosan vagy egyik napról a másikra is.

A víznyelők kialakulásának folyamata beszakadással.
Forrás: USGS

Azonban az elmúlt évtizedekben jelentősen gyakoribbá vált a létrejöttük, az aszály és a nem fenntartható mezőgazdálkodás miatt. 2000-2017 között 299 új víznyelőt számláltak össze. 2021 végéig 700 körül volt azoknak a száma, amelyek mélysége meghaladta az 1 métert, köztük számosnak az átmérője elérte az 50-60 métert.

Ezek az üregek, könnyen érthető, veszélyt jelentenek nemcsak a lakosságra, infrastruktúrára, de magára a mezőgazdálkodásra is. Márpedig e régió Törökország fő gabonatermő vidéke, a búza 36 százalékát, a cukorrépa 35 százalékát itt termelik meg.

Az egyetemen felállított kutatócsoport feladata a kockázatok felmérése. Ennek során 2700 olyan alakzatot geológiai azonosítottak, amelyek mentén a víznyelők kialakulásának jelentős esélye van.

A területen az öntözéshez szükséges víz kiemelése miatt évente 10-20 méterrel csökken a talajvíz szintje. Sajnos ebben a helyzetben már az olyannyira szükséges eső is csak ronthat a helyzeten, elősegíti az újabb üregek képződését.

Van, aki a helyzet jó oldalát látja: Karapinar városától északra, egy 800 éves szeldzsuk karavánszeráj épületében luxusszállót alakított ki egy vállalkozó, ahonnan kilátóteraszon a szomszédos, vízzel félig telt víznyelőt is meg lehet látogatni. A helyiek elmondása szerint azonban ennek a vízszintje is gyorsan csökken.

Landy-Gyebnár Mónika

The post Hatalmas víznyelők nehezítik az életet Törökországban first appeared on National Geographic.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed