„Helló, hogy vannak? Minden rendben” – felidézte találkozását a Hamász vezetőjével egy idős izraeli túsz

A Chanel12 izraeli tévécsatornának nyilatkozott egy 72 éves asszony, akit közel két hónap után szabadítottak ki a Hamász fogságából. A Guardian által szemlézett interjúban a nő felidézte azokat a napokat, amiket sorstársaival együtt egy sötét pincében kellett átvészelnie, ahol a terrorszervezet vezetője, Jahja esz-Szinvár is meglátogatta őket.

Az Adina Moshe nevű nőt október 7-én rabolták el a terroristák a Nir Oz-i kibucból. Amikor a fegyveresek rájuk törtek, a férjét lábon lőtték, neki innentől nem sok esélye volt a menekülésre, de Adina sem járt sikerrel, hiába volt biztonsági szoba a házukban, a terroristák ki tudták rángatni onnan. Még el tudtak búcsúzni egymástól, mielőtt a férjét agyonlőtték volna. Őt magát motoron vitték vissza a Gázai övezetbe, útközben az egyik terrorista kitépte az egyik füléből a füllbevalót, és a másikkal is így tett volna, ha a nő nem ajánlja fel inkább önként, hogy odaadja. Minden ékszerét elvették.

Több tucat másik tússzal együtt a Hamász titkos alagútrendszerébe vitték, elmondása szerint órákon keresztül bolyongtak a rosszul megvilágított folyosókon, mire az örzésükre kijelölt helyre értek. Ekkor azt mondták neki, hamarosan szabadulnak. „Elhittük nekik. Hittünk benne, hogy Izrael minél előbb kiszabadít majd minket”– mondta a csatornának Adina, aki mégis kénytelen volt közel két hónapig a Hamász karmai között raboskodni. Egy alkalommal a terrorszervezet vezetője, Jahja esz-Szinvár is meglátogatta őket. „Helló, hogy vannak? Minden rendben?” – kérdezte tőlük a terrorvezér héberül, mire a foglyok lehajtották a fejüket és nem feleltek.

Adina végül közel ötven nap után szabadult ki tucatnyi másik fogvatartottal, főleg nőkkel és gyerekekkel együtt. Azóta is érez némi neheztelést az izraeli vezetés irányába, mert az érzése szerint nem tett meg mindent, hogy minél előbb szabadok legyenek. A fogság ideje alatt többször hangoztatta a többi fogolynak: „Legalább két hónapig itt leszünk, de nem a Hamász miatt.”

The post „Helló, hogy vannak? Minden rendben” – felidézte találkozását a Hamász vezetőjével egy idős izraeli túsz first appeared on 24.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed