Hiába fenyegetőzött Elon Musk, az Apple lett a legértékesebb amerikai részvénytársaság

Az OpenAI-val közös bejelentésük után nagyot erősödtek a részvényeik, a cég értéke megelőzte a Microsoftot.

Mi történt? Az Apple a hét elején jelentette be az OpenAI-jal való együttműködését, amelynek folyományaként több AI alapú funkció érkezik, illetve a Apple saját hangasszisztensét is AI használatával turbózzák fel. A bejelentést követően a hét folyamán összesen 8,8%-ot erősödtek az Apple részvényei.

Az Apple piaci tőkéje csütörtökön 3,29 billió dolláron zárt, vagyis ezzel lehagyta a Microsoftot, amely mint az OpenAI legnagyobb befektetője, szintén erősödött, de mindössze 0,1%-ot, így a cég piaci tökéje 3,28 billió dollár, vagyis 8 ezer milliárd forinttal kevesebb, mint az Apple-é.

Kontextus. Az Apple termékeibe vetett befektetői bizalmat még Elon Musk sem volt képes letörni, aki az AI alapú funkciók miatt kitiltaná az összes cégéből az Apple termékeit, ugyanis azok szerinte sértik a biztonsági feltételeket. Musk odáig elmenne, hogy a vállalataihoz, tehát a Teslához, a SpaceX-hez és az X-hez érkező látogatóknak le kéne adniuk az iPhone-jaikat a portán, és azok a jeleket blokkoló Faraday-kalitkákba kerülnének. Mindezzel együtt Musk kedden visszavonta a három hónappal ezelőtt beadott bírósági keresetét, és nem fogja perelni Sam Altmant és az OpenAI-t azért, mert szerinte eltértek az eredeti céljuktól, az emberiség segítésétől.

Érdekesség. Még 2015-ben Altman és Musk közösen alapították az OpenAI-t, amibe a Tesla vezér 44 millió dollárt adott. Musk 2018-ban egy vita után otthagyta a cég igazgatótanácsát, majd tavaly saját MI céget alapított xAI néven. Ehhez Musk 6 milliárd dollárnyi befektetést gyűjtött össze, ami egyébként eltörpül a Tesla részvényesei által megszavazott bércsomagja mellett.

The post Hiába fenyegetőzött Elon Musk, az Apple lett a legértékesebb amerikai részvénytársaság appeared first on Forbes.hu.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Loading RSS Feed

Loading RSS Feed